Hoppa till huvudinnehållet

Lucas siktar på allsvensk debut

Publicerad:
Det var ett tag sedan Säfflefostrade Lucas Kåhed hade Sporthälla som hemmaarena. 2018 lämnade han division 3, och nu är han uppe och nosar på a-lagsspel i Allsvenska IFK Göteborg.
Det var ett tag sedan Säfflefostrade Lucas Kåhed hade Sporthälla som hemmaarena. 2018 lämnade han division 3, och nu är han uppe och nosar på a-lagsspel i Allsvenska IFK Göteborg. Foto: Carolina Schützer

Det var ett tag sedan Säfflefostrade Lucas Kåhed hade Sporthälla som hemmaarena. Det är snart tre år sedan han lämnade division 3 och Säffle FF bakom sig, för nya äventyr i den allsvenska klubben IFK Göteborg. I tisdags blev det ett kärt återbesök på sin gamla hemmaplan då han mötte upp ST för att berätta om sin tid i den nya klubben.

Lucas lämnade hemmastaden och sitt grönvita Säffle FF sommaren 2018. Flytten till Göteborg skedde två veckor innan gymnasiet startade. På så sätt hoppades Lucas på att hinna komma in mer i laget och lära känna gänget bättre innan skolstart.

– Jag trivs jättebra, verkligen. Det är perfekt i klubben, och det känns väldigt professionellt. Jag har bra kompisar där nere, så det finns alltid någon att hänga med - jag trivs hur bra som helst, säger Lucas som nu bara har några månader kvar till studenten.

Lucas började spela fotboll i Säffle FF som sexåring. Redan som ung spelade han i två lag; med sin egen åldersgrupp och med de som var ett år äldre.

– Det har hjälpt mig mycket som fotbollsspelare. Jag har alltid fått kämpa lite extra eftersom jag spelat med äldre och större, vilket varit positivt och har varit ett driv framåt för mig. Jag plockades upp i a-laget tidigt och fick spela seniorfotboll - det har varit viktigt för min utveckling. Så det får jag tacka FF för, och jag hade det jäkligt roligt här, berättar Lucas när han tänker tillbaka.

"Det blir mycket fotboll"

Lucas veckor i IFK Göteborg är intensiva, och i och med att de dessutom har skolträningar, så blir det varannan dag dubbelpass. Lucas uppskattar att det blir ungefär 8 eller 9 pass i veckan - sedan matcher på det.

– Det blir mycket fotboll - men det är så jag vill ha det. Jag vill ju kunna leva på fotbollen, säger han och fortsätter:

– Målet i år är ju att få ett A-lagskontrakt och göra Allsvensk debut.

Lucas tillhör IFK Göteborgs U19-lag, men spelar också matcher med U21-laget - ett blandlag med U19-spelare och A-lagsspelare.

– Jag har även varit med på A-lagsmatcher; främst på försäsongen och träningsmatcher, berättar han.

Lucas har redan spelat en del matcher med a-laget - nu hoppas han snart på en Allsvensk debut.
Lucas har redan spelat en del matcher med a-laget - nu hoppas han snart på en Allsvensk debut. Foto: Carolina Schützer

Hur går det för dig?

– Det går bra, men det är lite småskador som sätter stopp just nu. Men när jag spelar så gör jag bra ifrån mig.

Skadelistan för Lucas är relativt lång - han har varit ganska olycksdrabbad; mestadels otur, säger han själv. Hittills har det blivit ett antal benbrott, axel ur led och överbelastningsskador.

– Överbelastning blir det när kroppen inte får vila ordentligt, så nu gymmar jag en del nu och fokuserar på att förebygga skadorna.

Han är just nu mitt uppe i rehabiliteringen av en skada - det har varit två månader utan fotboll nu.

– Det är frustrerande, och jag har ingen aning om hur länge till det blir. Det kan vara en vecka eller en månad - det är svårt att säga, säger Lucas.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Hur är det att inte kunna spela på grund av skadorna?

– Det är ju självklart jättetråkigt. Man blir lite deprimerad faktiskt. Jag flyttade ju för att så spela fotboll, men man får kriga på och försöka så gott man kan. Men när man väl är på planen igen så känner man hur mycket man verkligen ha saknat fotbollen - det är en skön känsla! Det är bara så roligt med fotboll.

Precis som hos alla andra så har coronan gjort stora avtryck även hos Lucas.

– Jag har faktiskt haft corona - i somras. Jag mådde inte alls bra, och då var jag ändå inte jättesjuk - men det är ingenting jag vill ha igen! Det känns ju lite säkrare nu när man har haft det, säger han.

Han berättar också att förra säsongen var väldigt annorlunda; munskydd, handsprit, träningar i smågrupper, enkelserie och inga omklädningsrum - inte så man vill ha det menar han.

– Det är väldigt speciellt när allt är så annorlunda, men nu känns det skönt att det förhoppningsvis blir som vanligt. Det ska bli riktigt skönt att få komma i gång, och jag hoppas kunna komma tillbaka så snart som möjligt - jag har tröttnat på gymmen nu, skrattar Lucas.

Längre och tyngre

Lucas beskriver sig själv som en offensiv spelare, som hellre spelar i mitten än på kant - snabb, med bra bollkontroll och bra spelförståelse.

– Jag har utvecklats i det mesta sedan jag kom till Göteborg. När jag spelade i FF var jag liten och kvick, hade bra teknik och var aggressiv både offensivt och defensivt. Nu har jag växt på längden, lagt på mig några kilon och byggt mer muskler - jag är mer redo för seniorfotboll nu än när jag spelade i division 3. Jag blir inte lika nersprungen nu som jag blev i FF där man mötte stora, brunkiga spelare som lätt sparkade ner lilla mig - jag fick ta ett antal smällar, skrattar Lucas.

Lucas har redan spelat en del matcher med a-laget - nu hoppas han snart på en Allsvensk debut.
Lucas har redan spelat en del matcher med a-laget - nu hoppas han snart på en Allsvensk debut. Foto: Carolina Schützer

Vad tror du om chanserna att spela i a-laget?

– Det är ju jättesvårt att säga, men jag tror att det ser bra ut. Det känns bra, och jag vill verkligen detta, säger en hoppfull Lucas.

Dock tror han inte att det är troligt att han finns med i premiären, som spelas mot Örebro SK den 10 april.

– Jag tror tyvärr inte att jag är tillbaka från skadan tills dess. Och skulle jag vara det så går jag inte in i a-laget under de första veckorna innan jag har kommit i gång med träningen på riktigt. Men jag hoppas komma tillbaka stark och snart få en chans på en Allsvensk debut, avslutar Lucas.

Artikeltaggar

AllsvenskanFotbollGöteborgIFK GöteborgLucas KåhedSäffleSporthälla IP

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.