Hoppa till huvudinnehållet

Ny bokbuss för alla – även för besökare med rullator och rullstol

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Den nya bokbussen är tillgänglighetsanpassad. På bilden syns bibliotekarien Katharina Saltberg och bokbusskoordinator Lennart Larsson.
Den nya bokbussen är tillgänglighetsanpassad. På bilden syns bibliotekarien Katharina Saltberg och bokbusskoordinator Lennart Larsson.

Biblioteken i Dalsland har fått 1,5 miljoner kronor från Kulturrådet för att köpa in en ny bokbuss. Den nya bussen är tillgänglighetsanpassad så att även personer som använder rullator eller rullstol kan besöka den.

– Det känns verkligen roligt att vi har kunnat få köpa den här! säger Sara Vogel-Rödin, kulturchef i Åmål.

Hon berättar att den gamla bokbussen, Läster, var skraltig och behövde bytas.

Nu har man köpt in en Fiat Ducato från 2016. Bussen, som tidigare har trafikerat Uddevalla kommun, är tillgänglighetsanpassad och byggd för att vara en bokbuss.

Ska rulla i Dalsland hela året

– Nu får vi en extra bokbussfilial på hjul som ska rulla i Dalsland under hela året. Sommartid kommer den även att vara på plats vid olika evenemang, kulturveckor och festivaler, säger Sara Vogel-Rödin.

– Och genom att den är tillgänglighetsanpassad kommer personer som använder rullator och rullstol att kunna besöka bokbussen, fortsätter hon.

1,5 miljon från Kulturrådet

Bokbussen kommer att besöka förskolor, de mindre samhällena, LSS- och äldreboenden.

– Det nya bokbussen kostade oss 1,1 miljon kronor, men eftersom vi fick 1,5 miljon kronor från Kulturrådet kunde vi även bland annat kan vi anställa Lennart Larsson som från Dals Långed som bokbusskoordinator på halvtid, säger Sara Vogel-Rödin.

Låna, läsa – och namnge

På bokbussen kommer besökarna att kunna låna böcker och läsa tidningar.

Liksom föregångaren Läster sticker bussen ut med sitt färgglada yttre. Målningen är gjord av Lina Antonsson, bibliotekarie på Uddevalla Stadsbibliotek.

Liksom föregångaren Läster har den nya bokbussen ett färgglatt yttre. Målningen är gjord av Lina Antonsson, bibliotekarie på Uddevalla Stadsbibliotek.
Liksom föregångaren Läster har den nya bokbussen ett färgglatt yttre. Målningen är gjord av Lina Antonsson, bibliotekarie på Uddevalla Stadsbibliotek.

Än så länge har den nya bussen inget namn. Därför kommer besökarna att under en period få möjlighet att lämna namnförslag.

Premiärturen sker den 13 april – i Åmål. Därefter kommer bokbussen att besöka de dalsländska kommunerna enligt ett femveckorsschema.

Artikeltaggar

BibliotekBiblioteken i DalslandDalslandKatharina SaltbergLennart LarssonNöje/KulturSara Vogel-Rödin

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.