Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: PD numera efter Aftonbladet

Publicerad:
Elinor Thuresson är reporter på Provinstidningen Dalsland.
Elinor Thuresson är reporter på Provinstidningen Dalsland. Foto: Fotograf Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det kom en rätt dyster nyhet från Statistiska centralbyrån den här veckan. Det handlar om corona och även om det inte är på liv och död så gäller det liv och framtid.

Stackarna som inte fick fira studenten fullt ut förra året, gick sedan ut på en extra tuff arbetsmarknad. Det kanske är en nyhet som mer bekräftar än förvånar, men det är lika fullt trist.

De som gick ut gymnasieskolan 2020 fick i betydligt lägre grad anställning under examensåret än de som gick ut 2019. Vissa månader var andelen anställda i årskullen 2020 hela tio procentenheter lägre än för årskullen 2019.

De flesta läser i och för sig studieförberedande gymnasieutbildningar nuförtiden. Men nackdelen var som störst för dem som läst restaurang- och livsmedelsprogrammet och hotell- och turismprogrammet. Medan de som läst vård- och omsorgsprogrammet hade lika lätt som vanligt att få jobb.

Den ljusnande framtid blev en gråskala.

Samtidigt kommer den häpnadsväckande nyheten att kvällstidningarna från den här veckan är morgontidningar. Pressläggning vid 18-tiden för Aftonbladet och Expressen är tidigare än vad PD har i nuläget. Det är bra både för plånboken och miljön att alla tidningar kan köras ut i samma bil. Så även här är nyheten fullt förståelig. I samma veva införs prenumerationer, så du kan få kvällsmorgontidningen hemkörd.

Vi kommer i och för sig alla ut mer eller mindre dygnet runt nuförtiden. Även PD har en nattredaktion – gemensam för rätt många titlar, men ändå.

Det börjar bli rätt länge sen vi pratade om tidningsdagar och mellandagar här på redaktionen. De naturliga pauserna finns inte längre och det kan vara svårt att dra gränsen mellan arbetstid och fritid, särskilt när arbetet engagerar och adrenalinet rinner till. Det är inget nytt. Så har det varit tidigare också, förstår jag av mina föregångare. Men jag kan nostalgiskt sakna den där tydliga pressläggningen – deadlinen.

Det är förresten 44 år sedan PD gjorde samma byte och blev morgontidning. Det var samtidigt som den egna blypressen packades ner. Mångårige redaktionschefen Roland Günther brukar prata om hur hans tidningskarriär började som tidningsbud. För på den tiden var det skolpojkar som jobbade extra om eftermiddagarna med att dela ut PD. Tryckpressarna började gå vid middagstid.

Artikeltaggar

AftonbladetÅmålExpressenGymnasieskolanKrönikorProvinstidningen DalslandRoland GüntherSCBStudenten