Hoppa till huvudinnehållet

75-åring döms för att ha försökt köra på polis

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
75-åringen körde över en polismans fot. Detta anser dock tingsrätten inte att 75-åringen gjort med uppsåt. Däremot döms han för försök till misshandel. Arkivbild.
75-åringen körde över en polismans fot. Detta anser dock tingsrätten inte att 75-åringen gjort med uppsåt. Däremot döms han för försök till misshandel. Arkivbild. Foto: THOMAS WALLIN

En man i 75-årsåldern från Bengtsfors kommun döms till samhällstjänst och skadestånd för att ha försökt köra på en polisman.

75-åringen döms till 220 timmars samhällstjänst och ska betala ett skadestånd på 15 000 kronor till polismannen.

Händelsen inträffade i Bengtsfors den 25 september 2020 då den nu dömde mannen skulle besöka en granne när polismannen plötsligt dök upp på en mindre väg.

Polismannen som var civilklädd befann sig i området för att göra en utredning vid en brottsplats.

Försökte köra därifrån

När den civilklädde polismannen bad 75-åringen legitimera sig tyckte 75-åringen att situationen blev olustig och försökte köra därifrån.

Då ska mannen ha kört på polismannens fot. För detta blev han sedan åtalad för misshandel. Men tingsrätten anser inte att det är tillräckligt styrkt att 75-åringen gjort detta med uppsåt. Därför ogillas denna del i åtalet.

Försök till grov misshandel

Däremot döms 75-åringen för försök till grov misshandel.

Detta eftersom han, dels enligt vad polismannen själv säger och dels enligt två vittnen uppgett, ska ha varvat motorn på fyra meters håll och sedan kört rätt mot polismannen. Polismannen klarade sig undan genom att hoppa åt sidan.

75-åringen har, å sin sida, hela tiden förnekat brott och menar att han flydde fältet när han dessutom såg att mannen hade dragit ett skjutvapen.

Så blir domen

Tingsrätten dömer 75-åringen, som tidigare är ostraffad, till 220 timmars samhällstjänst för försök till grov misshandel. Gärningens straffvärde motsvarar fängelse i nio månader.

Dessutom ska 75-åringen betala ett skadestånd på 15 000 kronor till polismannen.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBrott & blåljusDomarMisshandelSamhällstjänstSkadeståndÅtal

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.