Hoppa till huvudinnehållet

I väntan på vaccin: Glädje och längtan efter kramar

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Först i kön till drop-in denna torsdagsförmiddag var Rune Albinsson, som såg fram emot sin första spruta.
Först i kön till drop-in denna torsdagsförmiddag var Rune Albinsson, som såg fram emot sin första spruta. Foto: Ove Rydh

Det var inte direkt kö, men ändå en liten ström av förväntansfulla Åmålsbor som tog sig till ishallen på torsdagsförmiddagen för att få sin första dos vaccin mot covid-19.

– Vi längtar efter att få krama barn och barnbarn, säger Margareta och Nils Lönnsjö.

Veckans massvaccinering i ishallen inleddes lugnt och fridfullt på torsdagen med tidsbokade vaccineringar. Från halv tio var det drop-in för första sprutan för Åmålsbor födda alldeles i början av 1948.

Vid Vikenborgsparkeringen står Frivilliga resursgruppen och tar emot och här måste man visa legitimation.
Vid Vikenborgsparkeringen står Frivilliga resursgruppen och tar emot och här måste man visa legitimation. Foto: Ove Rydh

En del av 48:orna har fått sin första dos och det är svårt att uppskatta hur många som dyker upp till drop-in-vaccineringarna. Frivilliga resursgruppen stod beredd vid inslussningen från Vikenborgsparkeringen till ishallen, men någon kö uppstod inte direkt.

Överhuvudtaget har det gått väldigt lugnt till i samband med vaccineringarna i Åmål. Ingen trängsel i den rymliga ishallen och ingen stress. Tack vare stora frivilliga insatser från lokalsamhället, har vaccineringen i Åmål hittills fungerat mer än tillfredsställande.

Leif Karlsson fick sin första vaccinering på tidsbokningen och kollade läget för sin fru, som skulle vaccinera sig på drop-in senare på torsdagseftermiddagen.
Leif Karlsson fick sin första vaccinering på tidsbokningen och kollade läget för sin fru, som skulle vaccinera sig på drop-in senare på torsdagseftermiddagen. Foto: Ove Rydh

Först i kön i torsdags var i alla fall Rune Albinsson, som togs emot av Björn Dahlgren och Roar Strömsheim i Frivilliga resursgruppen, FRG. Rune var ute i god tid och visade sin legitimation. Men han fick vänta till klockan var slagen 9.30, innan han släpptes ned mot ishallen.

– Det verkar väldigt bra organiserat här. Skönt att äntligen vara här. Jag har längtat efter detta, säger Rune Albinsson, som dock tror att det återstår en hel del innan vi kan börja leva mer normalt igen.

– Men det är bara att gilla läget.

Jämngamla vännerna Anders Brodin och Lena Andersson träffades vid ingången till vaccineringen och passade på att uppdatera sig om läget med varandra.
Jämngamla vännerna Anders Brodin och Lena Andersson träffades vid ingången till vaccineringen och passade på att uppdatera sig om läget med varandra. Foto: Ove Rydh

Leif Karlsson kommer nerifrån ishallen och har just fått sin första spruta, på tidsbokningen. Men innan han åker hem stämmer han av med FRG. Hans fru ska nämligen vaccineras på drop-in senare på eftermiddagen.

– Det känns bra att ha gjort det här. Förhoppningsvis förhindrar det åtminstone att man blir dödssjuk av det här viruset, säger Leif Karlsson.

Lennart Persson kom till vaccineringsparkeringen vid Vikenborg – välkänd mark för honom.
Lennart Persson kom till vaccineringsparkeringen vid Vikenborg – välkänd mark för honom. Foto: Ove Rydh

Lennart Persson kommer gående över parkeringsplatsen vid Vikenborg, i riktning mot Rösvallen. Det har han gjort många gånger förr, som gammal idrottsledare och urvikenit. Men den här gången kommer han i ett annorlunda ärende.

– Det här är efterlängtat. Det ska bli skönt att få det gjort, säger Lennart Persson om sin första spruta.

En och annan hör sig för om vilket vaccin som gäller för dagen och uttrycker en allmän oro. Någon verkar ha tagit fel på tid. Men i övrigt är det mest glädje i ”kön”.

– Det känns bra. Jag har längtat, säger Anders Brodin, som träffar jämngamla Lena Andersson på väg ner mot ishallen.

Margareta Lönnsjö och Nils Lönnsjö fick sina första sprutor på tidsbokningen och väntar nu på nästa dos – och att kunna leva som normalt igen.
Margareta Lönnsjö och Nils Lönnsjö fick sina första sprutor på tidsbokningen och väntar nu på nästa dos – och att kunna leva som normalt igen. Foto: Ove Rydh

– Jag har varit instängd i ett helt år. Det har varit jättejobbigt, säger Lena.

– Men nu ljusnar det förhoppningsvis. Vi får bara stå ut med det jobbiga ett litet tag till, säger Anders Brodin.

De som i torsdags fick sin första dos vaccin får vänta någon dryg månad på att få ett heltäckande skydd.

– Jag längtar så mycket efter att få träffa barn och barnbarn, säger Margareta Lönnsjö och detsamma gör hennes make Nils:

– Om ett litet tag får vi kramas. Det har jag längtat efter!

På torsdagsmorgonen var det tidsbokning på vaccineringen i ishallen. Därefter följde drop-in.
På torsdagsmorgonen var det tidsbokning på vaccineringen i ishallen. Därefter följde drop-in. Foto: Ove Rydh
Lennart Persson kom till vaccineringen. Björn Dahlgren kontrollerade hans legitimation.
Lennart Persson kom till vaccineringen. Björn Dahlgren kontrollerade hans legitimation. Foto: Ove Rydh

Artikeltaggar

CoronavirusetMedpro clinic ABVaccinationVård och omsorgÅmåls ishall

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.