Hoppa till huvudinnehållet

Karlberg öppnar för fler elever – två årskurser på plats

Publicerad:
Karlbergsgymnasiet tar emot två årskurser samtidigt från nästa vecka.
Karlbergsgymnasiet tar emot två årskurser samtidigt från nästa vecka. Foto: Karin Olsson

Nya smittskyddsdirektiv och Karlbergsgymnasiet öppnar skollokalerna för fler elever. Två årskurser kommer att vara på plats – samtidigt.

– Treorna och tvåorna kommer att vara på plats nästa vecka, säger Joakim Axelsson, tillfällig verksamhetschef.

Gymnasieskolorna i Sverige har i drygt ett år behövt använda sig av distansundervisning. De senaste månaderna har Karlbergsgymnasiet i Åmål fått ta emot en tredjedel av alla elever på plats, men den gränsen ändras nu.

Från nästa vecka får skolan ta emot 50 procent av eleverna, plus de elever som behöver särskilt stöd och de som måste vara på plats för att utföra praktiska moment.

– Fram till den 2 maj gäller det. Treorna och tvåorna kommer att vara på plats nästa vecka och treorna och ettorna veckan där på. Samtidigt kommer eleverna på el, industri och IM, samt de med särskilda behov, att vara här, säger Joakim Axelsson.

Mer än 50 procent av skolans elever kommer alltså att vara på plats, men de elever som av särskilda anledningar måste vara på skolan räknas inte in i den siffran.

Vissa är på praktik

Karlbergsgymnasiet har räknat ut att 50-procentsgränsen inte överskrids med detta beslut.

– Vi har gjort en riskbedömning med fackliga representanter och de tycker också att det är en bra lösning. Vi har 836 elever på skolan och det kommer att vara ungefär 410 på plats samtidigt, men i praktiken är den siffran högre med tanke på att de som ändå måste vara på skolan inte räknas in, säger Joakim Axelsson.

Vissa av Karlbergseleverna är dock på praktik, vilket gör att elevantalet på skolan sjunker.

Tanken är att alla klasser ska ha ett eget klassrum där de håller till och att alla ska hålla sig inom sitt programs område.

– Annars vill vi att eleverna träffas över programmen, men nu är det tvärtom.

Treorna prioriterade

Karlbergsgymnasiet kommer att ta ytterligare beslut om närundervisningen till den 2 maj. Barn- och utbildningsnämndens generella direktiv är att Åmåls skolor ska följa rekommendationerna från Smittskydd Västra Götaland.

– Vår absoluta förhoppning är att treorna får vara kvar tills de har tagit studenten, säger Joakim Axelsson.

Finns det några farhågor när ni tar emot så förhållandevis många elever?

– Nej, vi har stora lokaler. Vi känner att det är fullt möjligt att sprida ut eleverna. Sen hade jag varit naiv om jag sa att jag inte var ett dugg orolig, men vi har bra förutsättningar. När vi gjorde riskbedömningen kände de fackliga representanterna på samma sätt och personalen är med på det också.

På måndag kommer skolan i samverkan med fackliga representanter att uppdatera sin handlingsplan rörande covid-19, för att anpassa den till ett större elevantal.

– Det är ytterst viktigt att alla tar sitt ansvar för att alla rekommendationer följs. Detta gäller både personal och elever, säger Joakim Axelsson.

Vad vinner ni på att ha eleverna på plats?

– Skolan bygger i grund och botten på den personliga kontakten och undervisningen blir helt enkelt bättre på plats. Sen har elever och lärare hanterat distansundervisningen oerhört bra, men det är många elever som efterfrågar att få vara på plats.

Kan må bättre

Det finns också en annan faktor i att vilja bedriva undervisningen på plats.

– Måluppfyllelsemässigt lyckas vi bra, trots distansundervisning. Den stora problematiken är måendet hos eleverna. De mår inte bra av att bara gå runt ensamma hemma, säger Joakim Axelsson och fortsätter:

– Det vi vinner på att bedriva undervisningen på plats är att vi kan ge eleverna bättre förutsättningar, men vi kan också hjälpa dem att må bättre, vilket är ett av skolans uppdrag. Elevhälsan gör ett fantastiskt jobb på distans, men deras förutsättningar att ta hand om eleverna blir mycket bättre på plats.

Fakta

Smittskyddets rekommendation

”För gymnasiet bör högst hälften av skolans elever vara på plats samtidigt. Fördelningen av den totala närvaron mellan elever, klasser och årskurser bestäms av skolans huvudman. De elever som på grund av sina behov, individuellt eller utifrån utbildningens art (till exempel praktiska moment), ändå har närundervisning, är inte inräknade i de 50 procenten”, skriver Smittskydd Västra Götaland, på sin hemsida.

Källa: Västra Götalandsregionen

Artikeltaggar

Åmåls kommunCoronavirusetDistansutbildningJoakim AxelssonKarlbergsgymnasietSkola och utbildningSmittskydd Västra GötalandUndervisning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.