Hoppa till huvudinnehållet

Premiär på Åmålstravet: Ny tv-teknik och säkerhetsspår

Publicerad:
Göran Svensson är en av tre som arbetar på sportkontoret på Åmålstravet. En av nyheterna för säsongen är att de lokala travbanorna i Värmland-Dalsland gör en ungdomssatsning med en särskild tävlingsserie riktad till kuskar under 25 år.
Göran Svensson är en av tre som arbetar på sportkontoret på Åmålstravet. En av nyheterna för säsongen är att de lokala travbanorna i Värmland-Dalsland gör en ungdomssatsning med en särskild tävlingsserie riktad till kuskar under 25 år. Foto: Björn Martinsson

Snart, närmare bestämt söndag den 25 april, stundar Åmålstravets årspremiär. Det är den 68:e premiären i ordningen sedan starten ute på Mörtebol tog sin början 1953.

– Det finns mycket historik som vore kul att få dokumenterad, säger Göran Svensson som arbetar på travkontoret.

Den förste vinnaren sedan travtävlingarna kom upp på landbacken och nuvarande Mörtebol var kallblodet Kavelstjärn, med travlegendaren Torsten Jansson i sulkyn.

Travtävlingarna var redan igång från 1923 då loppen kördes ute på Norra viken, för att sedermera köras på Mörtebolstjärnet, bara ett stenkast från den nuvarande anläggningen.

– De som var med på den tiden har berättat att hästarna stod uppstallade bakom stadshotellet för att sedan jogga ner till Norra viken för sina tävlingar. Kungsgatan var full av folk som ville titta på när ekipagen drog sig ner till sjöisen, säger Göran Svensson på Åmålstravets sportkontor.

– Det finns mycket historik som vore kul att få dokumenterad när det gäller Åmålstravet. Bland annat har familjen Lundgren varit med sedan begynnelsen med C.A. Lundgren, sonen Sven Lundgren och hans son Hans-Olof Lundgren, samt nu dottern Maria Lundgren.

Lokal ungdomsserie

Det finns flera nyheter inför säsongen 2021 på Åmålstravet.

– Det kommer att bli en ungdomssatsning med en tävlingsserie riktad till kuskar under 25 år. Sammantaget blir det 24 lopp under säsongen där Årjäng, Färjestad, Arvika och Åmål ingår. Startskottet går i Åmål under vår premiärdag den här veckan och finalen sker också i Åmål vid vår säsongsavslutning i oktober, säger Göran Svensson.

Sammanhållande länkar för de fyra banorna är Johanna Karlin i Årjäng, Ken Karlsson i Färjestad, Eva Stolpe i Arvika och Göran Svensson i Åmål.

– De fyra banorna i regionen har också förstärkt sitt samarbete genom en ordförandegrupp som via sina styrelser ska ge stöd och samordna verksamheten, säger Dalslands Travsällskaps ordförande Lars Ottosson.

Hästarna är redo för premiären på Åmålstravet.
Hästarna är redo för premiären på Åmålstravet. Foto: Björn Martinsson

Nordmarkens Travsällskaps ordförande Birger Pettersson Wiik, Färjestads ordförande Lennart Olsson, Arvikas ordförande Andreas Slätt samt Dalslands Travsällskaps ordförande Lars Ottosson ingår i denna grupp.

– Ett exempel på gemensamma ambitioner är att rekrytera funktionärer till våra travtävlingar och detta har redan kommit igång. Intresset är bättre än väntat och det ser bra ut inför framtiden, säger Lars Ottosson.

– Även på ungdomssidan med travskolan har Årjäng och Åmål ett gott samarbete. Årjängs Sandra Edvardsson är huvudansvarig med Linda Henriksson som Åmåls lokala ledare, säger Göran Svensson.

Vad har hänt på anläggningen under lågsäsong?

– Vi har färdigställt det säkerhetsspår som enligt beslut skall finnas på alla svenska travbanor. Det har varit en hel del jobb med detta, då vi samtidigt fixade till dräneringssystemet samt också gjorde vissa jobb på träningsbanorna. Vi har också investerat i en ny galvaniserad vattentunna då den gamla var i dåligt skick och ett haveri under en tävlingsdag skulle vara förödande, säger Göran Svensson.

– Vi har köpt en fyrhjuling för att kunna preparera säkerhetsspåret. Och dessutom leasar vi en ny traktor då vi kände att de gamla var i dåligt skick, samt att de drog på sig betydande reparationskostnader, säger Lars Ottosson.

Andra förändringar på Åmålstravet?

– Vi har fått en ny arrendator och ansvarig för restaurangen då Åmåls stadshotell lämnar över till Restaurang Nygårds förra ägare. Tv-studion har fått den senaste tekniken som ger stora möjligheter för att förmedla allt inom dagens krav, säger Lars Ottosson och fortsätter:

– Vi har också tecknat avtal för Islandshästarnas verksamhet, Drifandi, som använder anläggningen för sin verksamhet med träning och tävling. Det är positivt att ha hästsporten samlad på ett ställe och att anläggningen utnyttjas.

Hur ser organisationen ut på Åmålstravet?

– Man kan säga att vi har en platt organisation. Den dagliga verksamheten sköts av sportkontoret med trion Göran Svensson, Ingela Liljestrand-Roth och Linda Henriksson. Dessutom har de stöttning och får feedback löpande av styrelsen, säger Lars Ottosson.

Åmålstravets banmästare Tony Berg med en av de nya traktorerna.
Åmålstravets banmästare Tony Berg med en av de nya traktorerna. Foto: Björn Martinsson

Sista söndagen i april är det dags för premiär och det kommer liksom ifjol att bli totalt elva tävlingsdagar med säsongsfinal i oktober.

Tyvärr är ponnydagarna och dagarna för bygdetrav inställda på grund av rådande restriktioner.

Åmåls huvuddagar är som tidigare år V86-dagen i juni samt högervarvsdagen i slutet av juli.

Åmålstravet har gjort ett nytt säkerhetsspår, något som är numera är obligatoriskt på alla travbanor.
Åmålstravet har gjort ett nytt säkerhetsspår, något som är numera är obligatoriskt på alla travbanor. Foto: Björn Martinsson

Artikeltaggar

ÅmålstravetDalslands travsällskapLars-Olof OttossonMörtebolTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.