Hoppa till huvudinnehållet

Födelsedag: Nada bakar goda bullar och sprider glädje

Publicerad:
Nada bakar pepparkakor på trygghetsboendet Illern. En uppskattad tradition. Foto: Karin Olsson

Onsdag den 21 april är ingen vanlig dag, för då fyller Åmåls bakdrottning Nada Cvijanovic 72 år. I närmare 25 år har hon besökt olika äldreboenden och bakat pepparkakor och lussebullar inför jul. Och hennes bullar, snurror, är mycket uppskattade.

Nada Cvijanovic gillar att baka och lika roligt tycker hon att det är att få komma ut och baka tillsammans med andra. Att se glädjen hos folk som bor på äldreboenden samtidigt som den goda lukten av nybakat sprider sig. Och, som sagt, i nästan 25 års tid har Nada Cvijanovic arrangerat lussebak på Åmåls äldreboenden. Det senaste lussebaket blev dock inställt på grund av pandemin, men då bakade hon hemma och fixade så att det ändå kunde levereras både bullar och pepparkakor till fikat på Ekbacken och Illern.

– Det ger mig så mycket, säger hon. Jag kan inte förklara.

Barnbarn utomlands

I dag firar hon sin 72-årsdag. Men det blir inget stort firande i rådande pandemitid. De närmaste tänker äta något gott tillsammans. Sonen är ute och reser och barnbarnen bor inte i Sverige. En av dem bor i Spanien och den andra i Norge.

– Men vi pratar och kan titta på varandra i datorn, säger Nada Cvijanovic.

Oslo och Strömstad

I över 40 år har Nada Cvijanovic och hennes man Bosko bott i Åmål. Nada föddes 1949 i forna Jugoslavien, i en by som ligger en bit väster om Belgrad i Serbien. I 20-årsåldern flyttade hon och maken till Oslo. Där arbetade hon i en mataffär. Efter tiden i Oslo bodde familjen först i Strömstad innan flytten gick vidare till Åmål.

Kan nämnas att Nada Cvijanovic inte bara bakar, utan att hon även tycker väldigt mycket om att läsa böcker.

Ställer utikabröd

Det inte bara födelsedagsfirande som ska hinnas med, Nada Cvijanovic ordnar också bullar till renhållningsarbetarna som tömmer soporna.

– Jag ställer ut en låda med bullar till dom, säger hon. Så de får något gott till kaffet. Det har jag gjort i minst tio år nu. Jag tycker att de ska ha uppmuntran, alla är hjältar på sitt sätt.

Artikeltaggar

ÅmålFödelsedagarNada Cvijanovic

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.