Järnvägshusen till salu för 13 miljoner

Publicerad:
Järnvägshusen i Åmål kan få ny ägare. Foto: Andreas Dagström

De misskötta fastigheterna på Rösgatan och Odengatan, Järnvägshusen, är till salu för 12,9 miljoner.

– Det finns en handfull seriösa spekulanter, säger fastighetsmäklaren Jörgen Warberg.

Det är alltså Jörgen Warberg på mäklarbyrån RE/MAX Warberg & Co, med säte i Göteborg, som har fått i uppdrag att försöka sälja de fem flerbostadshusen. Utgångspriset för de 39 lägenheterna, med en total uthyrbara area på 2 876 kvadratmeter, är 12,9 miljoner kronor.

– Det är ju en grannlaga uppgift, säger fastighetsmäklaren Jörgen Warberg och syftar på allt som skrivits om husen de senaste åren.

Järnvägshusen har en lång och inte alltför smickrande historia. Husen uppfördes mellan åren 1929 och 1932 och har länge varit i stora behov av renovering, men istället har fastighetsägarna låtit de nu aktuella husen förfalla. De senaste åren har det rapporterats om läckande vattenledningar, vägglöss, mögel, läckande avloppsrör och andra hälsovådliga miljöer. Hyresnämnden har flera gånger de senaste åren förelagt fastighetsägarna med höga viten på grund av misskötseln.

– Det är många som har ringt och sagt: ”Är det de där husen vi har läst om i tidningen”. Det finns ju personer som inte vill ta i dem med tång, säger mäklaren Jörgen Warbeg.

Men det finns också en handfull seriösa spekulanter, enligt Warberg.

– Jag har fyra-fem spekulanter med muskler som verkligen vill gå in och fixa till de här husen.

Husen ägs sedan hösten 2019 av göteborgaren Ali Hajimirsadeghi. Initialt delade han ägandeskapet med den tidigare ägaren, I & M Fastighet AB, men sedan några månader tillbaka är Ali Hajimirsadeghi ensam ägare av husen.

– De var ju två kompanjoner som ägde husen först, men nu när det bara är en kvar blir det lite lättare att hantera det, säger Jörgen Warberg.

Under 2020 påbörjade Ali Hajimirsadeghi en renovering av fastigheterna. Planen var att totalrenovera bostadsbeståndet etappvis, med start i längorna på Rösgatan. Två av husen, Jupiter 1 och 2 är för tillfället evakuerade inför ombyggnad. All inredning och utrustning är utriven i Jupiter 1, samtidigt som nya stammar har dragits.

PD har sökt Ali Hajimirsadeghi för en kommentar.

Artikeltaggar

ÅmålHus och hemHyresrätterJärnvägshusen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare