Hoppa till huvudinnehållet

Två års fängelse för Systembolagsrånaren

Publicerad:
Det var den 11 januari i år som Systembolaget rånades.
Det var den 11 januari i år som Systembolaget rånades. Foto: Thomas Wallin

Den man som har varit misstänkt för rånet mot Systembolaget i Bengtsfors i januari döms nu för brottet till två års fängelse.

Mannen, som är 27 år och hemmahörande i Bengtsfors kommun, döms av Vänersborgs tingsrätt för att ha rånat Systembolaget i Bengtsfors den 11 januari i år.

Tingsrätten uppger att det är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen är den som utfört rånet och att de uppgifter som han själv har uppgett är mycket vaga samt tydligt en efterhandskonstruktion.

Rånmisstänkt häktad – nekar till brottSystembolagsrånet: Misstanke mot häktad man har stärktsRånmisstänkt ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Mannen själv nekar till brottet och har i förhör uppgett att han inte minns så mycket från dagen då rånet genomfördes. Han har också uppgett att han samma dag ska ha varit påverkad av amfetamin, benzo och alkohol.

Han döms också för narkotikabrott samt skadegörelse efter att ha slängt in en sten genom ett fönster. Han döms också för misshandel, då han oprovocerat angripit en man i hans eget hem genom att slå honom i huvudet med händer, flaska, kniv och en gaffel.

Nekar till rån och misshandel

Mannen erkänner skadegörelsen och narkotikabrottet, men inte misshandeln.

Förutom två års fängelse ska mannen betala skadestånd till Bengtsfors kommun med 24 472 kronor jämte ränta samt 17 064 kronor jämte ränta till en anställd på Systembolaget i Bengtsfors för sveda och värk.

Mannen ska stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft mot honom eftersom det finns risk för att han fortsätter sin brottsliga verksamhet. Han förekommer i belastningsregistret sedan tidigare samt en missbruksproblematik.

Ingen allvarlig psykisk störning

Dalslänningen har tidigare rapporterat om att mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar på att han har ett långvarigt drogmissbruk, men att han inte begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Rånet på Systembolaget

Bakgrund:

Det var vid halv sex-tiden, måndagen den 11 januari, som rånet inträffade. Rånaren ska ha hotat personalen med något som först uppfattades som ett vapen, men enligt polisen ska det ha varit någon form av tillhygge.

Mannen var delvis maskerad med en vit rånarluva och fick med sig cirka 6 000 kronor i kontanter. Rånet tog cirka tre minuter.

Mannen eftersöktes av flera polispatruller, bland annat en hundpatrull. Efter vissa fynd kunde mannen gripas i en bostad i Bengtsfors vid halv nio-tiden på kvällen. Polisen hade bland annat följt spår i snön.

I bostaden hittade polisen bland annat skor som överensstämde med skoavtrycken i snön samt en påse med pengar i en lucka under ugnen.

Den vita rånarluvan, som hittades längs flyktvägen, har enligt undersökning visat innehålla dna från den dömda mannen.

Ingen person skadades fysiskt vid rånet, men personalen var chockad.

Artikeltaggar

BengtsforsBrott & blåljusDomarRånSystembolagetVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.