Hoppa till huvudinnehållet

Löfven vill kraftsamla mot kvinnovåldet

Publicerad:
Alla partier samlas i dag för partisamtal om vad som måste göras för att hindra att kvinnor utsätts för våld. Arkivbild.
Alla partier samlas i dag för partisamtal om vad som måste göras för att hindra att kvinnor utsätts för våld. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

I dag samlas partiledarna för samtal om vilka åtgärder som behövs för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Stefan Löfven säger att han har gett i uppdrag att intensifiera det arbetet framöver.

I söndags gick Märta Stenevi (MP) ut med en öppen inbjudan om samtal kring kvinnovåldet. Samtliga inbjudna partiledare har tackat ja och kommer delta i det digitala mötet i dag klockan 10. Debatten om mäns våld är högt på agendan igen och förslagen på vad som ska göras haglar.

Statsminister Stefan Löfven lyfter i ett inlägg på Facebook i dag dels att regeringen redan har skärpt straffen för grova våldsbrott och sexuellt våld, men samtidigt att de måste kraftsamla för att göra ännu mer i det arbetet. Han skriver vidare att han har gett i uppdrag till jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg att intensifiera arbetet och föreslå ytterligare åtgärder.

"Min förhoppning är att vi kan ta avstamp i den frustration och ilska som många känner för att kraftsamla och göra skillnad för de kvinnor som utsätts", skriver statsminister Stefan Löfven.

Sakförslagen

Partierna är överens om att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till ett år, att höja straffet vid överträdelse av kontaktförbud samt att fotboja då ska kunna sättas på direkt. Därefter går åsikterna isär.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer att fokusera på att få till obligatorisk häktning för brott med minimistraff på ett år. Liberalernas fokus kommer att ligga både på det förebyggande arbetet mot kvinnovåld och förslaget om att varje fall av dödligt våld ska följas av en haverikommission.

– Alla mord gås igenom på gruppnivå vartannat år, vilket gör att man går miste om väldigt mycket kunskap under tiden, säger Nyamko Sabuni (L) om haverikommissioner.

Efterfrågar politisk verkstad

Centerpartiets Annie Lööf vill, förutom höjt minimistraff för våld mot kvinnor, se kriminalisering av kontrollerande beteende, mer resurser till berörda myndigheter och insatser för att hjälpa kvinnor att lämna.

"Vad som är viktigt nu är att vi går från snack till politisk verkstad för att öka tryggheten för alla kvinnor och tjejer", säger Annie Lööf (C).

Kristdemokraterna skrev i ett öppet brev redan i måndags att de bland annat vill att gemensam vårdnad inte ska utdömas då det finns en våldsdom, att en särskild reglering av hedersbrott införs, samt att medlen utökas till kvinnojourerna. Ebba Busch kommer att delta i mötet.

Sverigedemokraterna vill gå längre än de andra partierna. Enligt deras rättspolitiska talesperson Adam Marttinen (SD) vill de se så kallade förvaringsdomar, som innebär att en person som bedöms ha stor risk för återfall i brott får sitta förvarad på obestämd tid.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har tidigare i veckan gått ut med att partiet vill göra det lättare att få kontaktförbud beviljat.

Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP) som har bjudit in till samtalet har sagt att de kommer att lägga ett skarpt förslag om höjt straff för kvinnofridskränkning innan sommaren.

Glömmer hedersvåldet

På mötet kommer kvinnojourerna genom organisationerna Roks och Unizon att närvara. Även Åklagarmyndigheten och polisen finns representerade. Nyamko Sabuni (L) lyfter att ingen organisation som arbetar med hedersvåld kommer vara på plats.

– När jag ser på de inbjudna myndigheterna så finns det ingen som besitter kompetensen kring just hedersproblematiken och den våldsutsatthet som finns i just hederskultur, det är ett stort misstag, säger Sabuni.

Tea Oscarsson / TT

Artikeltaggar

Annie LööfInrikes/utrikesMärta SteneviMikael DambergMorgan JohanssonNyamko SabuniPolitikStefan LöfvenSverigeUlf KristerssonVåld mot kvinnor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.