Hoppa till huvudinnehållet

Skolbygget tar form – idrottshallen klar att tas i bruk i höst

Publicerad:
Magnus Dalsbo och Jan-Åke Karlsson på platsen där storköket kommer att ligga.
Magnus Dalsbo och Jan-Åke Karlsson på platsen där storköket kommer att ligga. Foto: Fredrik Tacacho

15 månader efter att det första symboliska spadtaget till nya Rösparksskolan togs, börjar konturerna av den nya skolan att skönjas.

Byggstarten för själva skolbyggnaden drog ut på tiden på grund av överklagande av bygglovet. Först i december förra året fick byggbolaget Peab klartecken att påbörja skolbygget. I januari inleddes markarbeten med sprängning och trädfällning på området utmed Åsgatan där den nya skolbyggnaden planeras stå klar lagom till vårterminens start 2023.

– Det har varit många turer fram och tillbaka men nu har vi landat i någonting som är bra, säger Magnus Dalsbo, vd på Åmåls kommunfastigheter AB, Åkab.

– Det blir ett lyft för både elever och personal, säger Peabs platschef Jan-Åke Karlsson.

Den sluttande marken har krävt en hel del sprängningsarbete.
Den sluttande marken har krävt en hel del sprängningsarbete. Foto: Fredrik Tacacho

Den stränga vintern i januari och februari som följdes av mildare väder i mars har varit gynnsamt för bygget, menar Jan-Åke Karlsson.

– Det var kallt när vi fällde träd och sprängde men det är sånt som går att göra i den väderleken. När vi väl började fylla upp och göra bäddarna vände det och blev varmare. Vädret har varit med oss än så länge.

När det gäller själva skolbyggnaden är bygget i sin linda. Skolan byggs i tre flyglar, varav två har två våningsplan. Arbetet har kommit längst i envåningsflygeln, närmast Åsgatan, som kommer att rymma storkök, slöjdsalar och musiksal.

– Det går i etapper. Vi börjar med etapp 1, det som ligger lägst, och sedan växer det uppåt till de andra etapperna, säger Jan-Åke Karlsson.

I dag arbetar runt 30 personer från Peab på bygget. Planen är att plattan på mark ska vara färdiggjuten till semestern.

– Vi hoppas att bygget ska ha hunnit resa sig lite på den nedre delen innan semestern.

Ytan bredvid skolbyggnaden kommer att användas för hämtning och lämning av skolbarn.
Ytan bredvid skolbyggnaden kommer att användas för hämtning och lämning av skolbarn. Foto: Fredrik Tacacho

Efter inflyttningen i den nya skolan år 2023 räknar Peab med ytterligare ett halvårs arbete med rivning av dagens skolmatsal samt uppförande av lekplatser, multiarena och renovering av ”nya huset” där fritids och några förskoleklasser håller till i i dag. ”Nya huset” är den enda befintliga byggnaden som kommer att behållas.

Bygget av idrottshallen är desto längre framskridet. Den börjar bli klar, både ut- och invändigt. Inomhus återstår att lägga klart golvet.

– Annars är allt monterat och klart. Resten ska verksamheten ta hit, som sarg och nät och alla de lösa sakerna, säger Jan-Åke Karlsson.

Idrottshallen är nästintill klar.
Idrottshallen är nästintill klar. Foto: Fredrik Tacacho

Slutbesiktningen av idrottshallen påbörjas i slutet av maj och målet är sedan att idrottshallen ska vara färdig att tas i bruk när höstterminen startar i augusti.

– Det håller sig både enligt tidsplan och ekonomisk plan, säger Magnus Dalsbo.

Gymnastiksalen, med de tillhörande åtta omklädningsrummen och andra utrymmen som lärarrum och materialrum, upptar 1 530 kvadratmeter mark. Lågstadieeleverna har en egen entré mot den nya skolan till, medan Kristinebergseleverna har en annan entré. När två klasser har idrott samtidigt kommer idrottshallen att kunna delas av med dubbla ridåväggar för att skärma av och dämpa ljudnivån.

Magnus Dalsbo i idrottshallen. Det enda större arbetet som återstår invändigt är golvläggningen.
Magnus Dalsbo i idrottshallen. Det enda större arbetet som återstår invändigt är golvläggningen. Foto: Fredrik Tacacho

Pedagogiskt, modernt och miljömedvetet är ledorden när den nya skolan och idrottshallen byggs. Idrottshallen har försetts med breda, rymliga korridorer, duschrum med separata bås samt pedagogisk färgmärkning runt dörrarna in till omklädningsrummet. Märkningen ska göra det lättare att hitta rätt för eleverna då de kommer att ha samma färg i hemklassrummet.

Idrottshallen invändigt. I maj ska allt vara klart för besiktning.
Idrottshallen invändigt. I maj ska allt vara klart för besiktning. Foto: Fredrik Tacacho
Idrottshallen västerifrån. Här kommer även en större parkering att anläggas.
Idrottshallen västerifrån. Här kommer även en större parkering att anläggas. Foto: Fredrik Tacacho
Fakta

Nya Rösparksskolan

Nya Rösparksskolan byggs för 450 elever i F-klass till årskurs tre, samt fritidshem.

Totalt kommer skolans nya huvudbyggnad att uppta 3 258 kvadratmeter mark. Golvytan, med båda våningarna inräknade, blir 7 172 kvadratmeter.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålBostad och byggenMagnus DalsboNya RösparksskolanPeabRösparksskolanSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.