Hoppa till huvudinnehållet

Riktigt fina stipendier till Långedskonstnärer

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Funny Livdotter under en utställning i Färgelanda konsthall 2020.
Funny Livdotter under en utställning i Färgelanda konsthall 2020. Foto: Johan Lindahl

Tre konstnärer från Dals Långed får Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium på 100 000 kronor vardera.

– Det är stort! Särskilt att tre konstnärer från Dals Långed får det här samtidigt, säger bildkonstnären Funny Livdotter, som beviljats ett av stipendierna.

De båda övriga konstnärerna i Dals Långed som får stipendiet är formgivaren Álvaro Aramburu och textilkonstnären Anni Foglert.

Blue Spoons, verk av formgivaren Álvaro Aramburu.
Blue Spoons, verk av formgivaren Álvaro Aramburu. Foto: Álvaro Aramburu

– Det är superviktigt att konst och kultur även i Dals Långed finansieras. Nu är det bara att hoppas att Bengtsfors kommun och Västra Götalandsregionen också får upp ögonen och bidrar mer till konsten i Dalsland, säger Funny Livdotter.

"Procentuellt helgalet"

Hon menar att detta är "en stor tumme upp från statens sida".

Verket Rum för liv, av textilkonstnären Anni Foglert.
Verket Rum för liv, av textilkonstnären Anni Foglert. Foto: Linus Lövbacka

– Staten tänker regionalt och här i Dalsland brukar det främst vara konstnärer från Not Quite i Fengersfors som premieras. Så att nu tre konstnärer från Dals Långed får stipendiet är procentuellt helgalet! Det känns lätt absurt, menar Funny Livdotter.

Hon berättar att 13-14 procent av alla ansökningar till konstnärsnämnden blir beviljade.

För att komma i fråga ska konstnärerna bland annat berätta vad de tidigare gjort, vilka utställningar de har haft och vilka planer de har för framtiden.

”Om queer var normen”

– Jag kommer för min del att jobba vidare med mitt homografiska museum, som är en uppvisning av fiktiv tro om hur världen skulle se ut om queer var normen. Museet finns fysiskt på Not Quite och även digitalt på min hemsida, säger Funny Livdotter.

Hon fortsätter.

– Det är jag som står bakom museet och sedan bjuds andra konstnärer in att delta med sina verk.

– Syftet är att visa vad som kunde ha hänt om historien inte vore berättad av vita heterosexuella män, säger Funny Livdotter.

Ett verk ur en serie bilder kallade Ömt, skapat av Funny Livdotter. Här med sniglar.
Ett verk ur en serie bilder kallade Ömt, skapat av Funny Livdotter. Här med sniglar. Foto: Rob Curran

Verk av såväl Funny Livdotter som Álvaro Aramburu kan för övrigt ses i nya utställningar på Not Quite med början den 1 maj.

Konstnärsnämnden

Konstnärsnämnden är en statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Kulturdepartementet. Nämnden delar årligen ut 160 miljoner kronor i stipendier och bidrag till konstnärer inom bild och form, musik, teater, dans och film.

De ettåriga arbetsstipendierna som nu delats ut har gått till 130 bild- och formkonstnärer på 100 000 kronor vardera. 170 personer har även tilldelats tvååriga arbetsstipendier om 120 000 kronor per år. Även nio femåriga arbetsstipendier har fördelats.

Stipendierna riktas till yrkesverksamma bild- och formkonstnärer och är avsedda att ge tid till fortsatt konstnärligt arbete. Vägledande för fördelningen är konstnärlig kvalitet, att den sökande är yrkesverksam och har ekonomiskt behov av stipendiet.

Artikeltaggar

Álvaro AramburuAnni FoglertDals LångedFunny LivdotterKonstKonstnärsnämndenNot QuiteStipendier

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.