Hoppa till huvudinnehållet

Amerikanare tog täten i årets första maj-firande i Åmål

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Kortegen följdes av en liten folkskara i Åmåls centrum.
Kortegen följdes av en liten folkskara i Åmåls centrum. Foto: Fredrik Tacacho

Socialdemokraterna i Åmål ställde om och genomförde ett corona-säkrat första maj-firande med en liten bilkortege genom Åmål, Tösse och Fengersfors.

Pandemitider kräver nya idéer. Förra året ställdes första maj-firandet in helt i Åmål. I brist på lokala aktiviteter åkte ett antal socialdemokrater till Mellerud där Melleruds arbetarekommun tillsammans med LO-facken anordnade en mindre cruising.

Åmålspolitikerna blev inspirerade och under årets första maj-firande genomfördes en egen minicruising med ett antal jänkare genom Åmål, Tösse och Fengersfors.

– Det har inte varit något 1 maj-firande i Tösse och Fengersfors på länge så det kändes bra att åka dit också, säger Tommy Lehrman, som rattade en av bilarna.

Strax efter elvatiden defilerade minikortegen sakta fram på Drottninggatan för att sedan svänga ner på Kungsgatan genom centrum. I karavanen syntes en Chrysler, två Chevroleter och en Ford. Ett mindre antal personer följde kortegens väg genom centrum i det fina vårvädret.

”Rör inte våra skyddsombud” var det lokala budskapet, som förmedlades på släpkärran.
”Rör inte våra skyddsombud” var det lokala budskapet, som förmedlades på släpkärran. Foto: Fredrik Tacacho

En av bilarna drog en släpkärra, prydd med fyra vajande röda fanor, svenska flaggan och en högtalare som pumpade ut klassisk arbetarmusik.

Årets nationella S-paroll för första maj var ”Välfärden först”. Partiet ville visa på välfärdens betydelse under pandemiåret och samtidigt hylla personalen i vård och omsorg för deras insatser under pandemin.

Gamla amerikanare var det som gällde i kortegen.
Gamla amerikanare var det som gällde i kortegen. Foto: Fredrik Tacacho
Åmåls gator fylldes av amerikanska bilar, fanborg och arbetarmusik.
Åmåls gator fylldes av amerikanska bilar, fanborg och arbetarmusik. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

FengersforsPolitikSocialdemokraternaTösseVälfärdÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.