Hoppa till huvudinnehållet

Diggiloo planerar för Åmålsbesök i sommar: ”Vi står redo”

Publicerad:
Diggilooturnén besökte Åmål 2018, med bland andra David Lindgren, Ola Salo och Tommy Nilsson.
Diggilooturnén besökte Åmål 2018, med bland andra David Lindgren, Ola Salo och Tommy Nilsson. Foto: Ove Rydh

Diggiloo skulle ha kommit till Åmål 2020, men coronapandemin grusade de planerna. Nu är planen att genomföra konserten i Åmål, pandemin till trots.

– Vi förstår att det finns funderingar, säger konsertarrangören Patrik Krall.

Konserter och andra evenemang med stor publik har varit otänkbara det senaste året. Bland annat fick Diggiloo ställa in sin sommarturné 2020. Men 2021 är planen fortsatt att turnén ska genomföras, trots det tuffa pandemiläget.

– Den planen har vi och har egentligen haft hela tiden. Vi förstår att det finns funderingar om att det ska bli av, men vi är realister och optimister. Vi står redo, säger Patrik Krall.

Målet med sommaren är att genomföra hela turnén, som startar i Malmö den 4 juli, besöker Åmål den 29 juli och slutar i Eskilstuna den 21 augusti. Dock kan konserterna komma att genomföras på olika sätt.

– Vissa scenarier kanske vi kan ha tidigt under turnén och vissa senare. Vi har inte fått några direktiv, men det ska komma snart. I remisserna pågår det diskussioner om publik och hamnar det mellan 500 och 3 000 har vi förutsättningar, med avstånd, mindre trängsel och uppdelade ankomsttider. Det finns många sådana lösningar.

Mariette är en av artisterna som kommer till Åmål i sommar, om pandemiläget tillåter det.
Mariette är en av artisterna som kommer till Åmål i sommar, om pandemiläget tillåter det. Foto: Ove Rydh

I diskussionerna som förs pratas det också om att det får vara maximalt fyra personer i ett sällskap, samt kommunikation med besökarna om förhållningsregler.

– Och självklart disciplin, samt ordning och reda. Men vi har jobbat med det här under hela pandemin, så vi känner oss förberedda. Dessutom har Diggiloo en numrerad parkett, så vi kan lätt använda oss av anvisade platser, säger Patrik Krall.

Om publikrestriktionerna inte lättas från de som är aktuella i dag kommer inte evenemanget att genomföras, varken på plats eller digitalt. Patrik Krall tror dock att publiktaket kommer att höjas till sommarens turné.

– De signaler vi har fått indikerar på att det finns en öppningsplan i takt med vaccineringen. Kurvorna för den framtida utvecklingen ser optimistiska ut.

Ett alternativ för att få ta in publik kan också bli att använda sig av vaccinpass, om de tillämpas.

– Vi ser på sociala medier att framför allt äldre som har fått sina sprutor känner sig klara och vill ut och hitta på saker, säger Patrik Krall.

Han berättar också att planen är att hålla ut så länge som möjligt.

– Att ställa in vore att kasta in handduken för publiken och ta bort arbetstillfällen för artisterna, teknikerna och leverantörerna, säger Krall.

Fram till ett definitivt besked om turnén blir av väntar fortsatt planering för alla inblandade.

– Det är mycket strategitänk för att skapa möjligheter. Det är utmanande och spännande och samtidigt kul, säger Patrik Krall.

Några av artisterna som uppträder på Diggilooturnén 2021 är David Lindgren, Jessica Andersson, Mariette, Per Andersson, Tommy Nilsson och Sarah Dawn Finer.

David Lindgren såg till så att alla fick dansa under Diggiloo i Åmål 2018. Frågan är om han får det i sommar också?
David Lindgren såg till så att alla fick dansa under Diggiloo i Åmål 2018. Frågan är om han får det i sommar också? Foto: Ove Rydh

Artikeltaggar

ÅmålDiggilooMusik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.