Hoppa till huvudinnehållet

109 år i föreningen – nu tilldelas bröderna Krokström förtjänsttecknet

Publicerad:
Stig och Bo Krokström, som här för tio år sedan tilldelades utmärkelsen Årets Fengersforsare, har nu tilldelats Riksidrottsförbundets förtjänsttecken, den högsta utmärkelsen det går att få inom svensk idrott.
Stig och Bo Krokström, som här för tio år sedan tilldelades utmärkelsen Årets Fengersforsare, har nu tilldelats Riksidrottsförbundets förtjänsttecken, den högsta utmärkelsen det går att få inom svensk idrott. Foto: Jan Andersson

Fyra personer från Dalsland har tilldelats Riksidrottsförbundets förtjänsttecken. Två av dem är från Fengersfors IK, en från Håfreströms IF och en från Eds FF.

Pristagarna från Fengersfors? Bo och Stig Krokström, som sammanlagt har funnits i över 100 år i föreningen.

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken är den högsta utmärkelsen som delas ut inom svensk idrott. Sedan 1910 har tecknet funnits, det första året i guld och silver, för att sedan gå över till enbart guld.

Vartannat år tilldelas 100 personer utmärkelsen. Mottagarna av priset föreslås av RF-Sisu-distrikt eller specialidrottsförbund, och godkänns av riksidrottsstyrelsen.

I år hade 36 av de 100 mottagarna en koppling till fotboll och fyra av dem var från Dalsland. Kjell-Arne Karlsson i Håfreströms IF, Sune Källén i Eds FF, samt bröderna Stig och Bo Krokström i Fengersfors IK.

– Det sitter inte fel, säger Stig Krokström om utmärkelsen han tilldelats.

Hur känns det att få utmärkelsen tillsammans med din bror?

– Det är väl trevligt. Vi har funnits ungefär lika länge i klubben, jag i 56 år och han i 53. Så det får jag väl ändå vara nöjd med.

Hur kommer det sig att ni började engagera er i Fengersfors IK?

– Det fanns inte så mycket annat att göra, säger Stig Krokström med ett skratt.

Bo och Stig Krokström har alltså 109 år tillsammans i Fengersfors IK och storebror Stig ser inget slut på resan.

– Vi får hålla på så länge det går och och så länge vi är friska och krya. Det är fullt upp och kul att ha någonting att göra, säger Stig Krokström.

Förtjänsttecknen brukar delas ut på riksidrottsmötet i maj, men i år kommer det av förklarliga skäl inte att bli av. I stället kommer varje enskilt specialidrottsförbund att dela ut priset. Riksidrottsförbundet planerar för en form av mottagning 2022, om situationen tillåter.

Artikeltaggar

FengersforsFengersfors IKFotbollRiksidrottsförbundet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.