Hoppa till huvudinnehållet

Dalslänningarnas pantpengar blev 2 619 träd i Afrika

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Möjligheten att skänka pantpengar genom Biståndsknappen finns på nio Coopbutiker i Dalsland.
Möjligheten att skänka pantpengar genom Biståndsknappen finns på nio Coopbutiker i Dalsland. Foto: Jan Andersson

2 619 träd. Så många ska planeras i Östafrika efter att dalslänningarna har varit flitiga med att panta burkar och flaskor på Coopbutikerna i Dalsland.

Bakom initiativet står Vi-skogen och Biståndsknappen.

Biståndsknappen introducerades år 2004 och finns nu i 691 Coopbutiker över hela Sverige. Den som står vid en pantautomat har möjlighet att skänka pantpengarna till Vi-skogen genom att trycka på Biståndsknappen, och således bidra till att plantera träd i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda där Vi-skogen arbetar.

– Genom att plantera träd tillsammans med lokalbefolkningen bekämpar man på samma gång fattigdom, klimatförändringar och utarmningen av den biologiska mångfalden. Vi är därför stolta och tacksamma för det stora stöd vi får från alla som pantar burkar och flaskor runt Sverige, säger Eva Åberg, verksamhetschef Vi-skogen.

"Enorm betydelse"

Nu har förra årets siffror sammanställts. I Västra Götaland som stort har invånarna bidragit till 44 244 planterade träd.

– Det är otroligt värmande att se att svenskarna trots coronakrisen skänker så mycket pantpengar till Vi-skogens arbete för klimat, biologisk mångfald och fattigdomsbekämpning. Dessa bidrag har enorm betydelse för människor i Östafrika, som ofta drabbats hårt av nedstängda marknader, uteblivna varuleveranser och minskad tillgång till mat under pandemin, säger Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet Coop Sverige.

I Dalsland har sammanlagt 52 387 kronor donerats på de nio Coopbutikerna, vilket kommer att resultera i 2 619 träd.

Så pantade invånarna i Dalsland
ButikKommunDonerade beloppMotsvarande antal träd
Coop BengtsforsBengtsfors14 614713
Coop FärgelandaFärgelanda4 136207
Coop MustadforsBengtsfors6 508325
Coop ÅmålÅmål11 668583
Coop EdDals-Ed9 384469
Coop HögsäterFärgelanda2 126106
Coop ÅsensbrukMellerud93447
Coop BäckeforsBengtsfors2 106105
Coop KarlstadsvägenÅmål91146

Artikeltaggar

CoopDalslandNyheterPantameraVi-skogenVälgörenhetÅtervinning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.