Hovrätten fastställer fängelsedom efter vansinnesfärd

Publicerad:
En ung pojke skadades mycket allvarligt vid den otäcka bilkraschen i Långbron i Dals Långed i juni 2019. Foto: Räddningstjänsten

I juni 2019 kraschade en ung man sin bil, efter en vansinnesfärd, i ett räcke vid Långbron, Dals Långed. En pojke som färdades i bilen fick livshotande skador, men överlevde mirakulöst.

2020 dömdes föraren till åtta månaders fängelse för vållande till kroppsskada, grovt brott, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

Mannen överklagade till hovrätten.

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom. Med en enda, mindre, justering.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast på så sätt att man upphäver beslutet om att ta bilvraket i beslag. Ingen part har åberopat bilvraket som bevisning i målet. Däremot har bland annat bilder på vraket lagts fram som bevisning. Hovrätten menar att det inte finns tillräckliga skäl att själva vraket behöver finnas kvar i avvaktan på att en eventuell prövning av målet i Högsta domstolen skulle bli aktuell.

Hovrätten menar, precis som tingsrätten, att det står ställt utom varje tvivel att bilföraren var den nu dömde mannen. Det handlar om en man i 25-årsåldern bosatt i Bengtsfors.

1,45 promille i blodet

Tidigt på morgonen den 24 juni 2019 ska han ha kört bil med en alkoholhalt av 1,45 promille i blodet. Färden gick mycket fort och vingligt. Fordonet passerade flera vägar i Bengtsfors och Dals-Eds kommun innan den slutade med en krasch i ett trafikräcke i Långbron.

Överlevde mirakulöst

Räcket klöv bilen mitt itu. Vid olyckan färdades tre personer i bilen varav en, en pojke som var passagerare, fick livshotande skador, men överlevde mirakulöst.

Tingsrättens dom om åtta månaders fängelse mot föraren fastställs nu alltså av hovrätten. Frågan om målsägandens skadeståndsanspråk prövades inte av hovrätten, men avslogs i första insatsen, tingsrätten.

Artikeltaggar

BengtsforsBrott & blåljusDals LångedDomarFängelseGrov vårdslöshet i trafikHovrättenrattfylleri dagsböterTrafikolyckorVållande till kroppsskadaVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare