Hoppa till huvudinnehållet

Joudy från Bengtsfors får skrivarpris

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Sjuttonåriga Joudy Olewi från Bengtsfors får Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga.
Sjuttonåriga Joudy Olewi från Bengtsfors får Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga.

Bengtsforstjejen Joudy Olewi, 17 år, får Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga 2021 för sin novelett som bedömts av Bokdagar i Dalslands jury som konstaterar "Det är vackert skrivet och angeläget. Det är rörande om tonårskärlek som är förbjuden på flera sätt. Innerligt utan att bli banalt.”

Joudy Olewi läser naturvetenskapliga programmet på Strömkullegymnasiet.

Stipendievinnartexten, novelletten ”Syndare”, handlar om ung, förbjuden kärlek i flera dimensioner och kommer att publiceras i Dalslands Litteraturförenings tidning Korpgluggen.

Omtumlande

Hela stipendievinnarmotiveringen lyder: ”Det är vackert skrivet och angeläget. Det är rörande om tonårskärlek som är förbjuden på flera sätt. Innerligt utan att bli banalt. Berättelsen exploderar mellan orden och Joudy lyckas med lite text och på bara några minuter i huvudpersonernas liv förmedla stora, omtumlande känslor. Fingrarna som flätat ihop sig vill inte släppa taget, precis som berättelsen.”

I nästa jury

Stipendiet består av 5 000 kronor, diplom och blommor Joudy Olewi kommer dessutom att ingå i juryn för nästa års stipendium.

Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium och Dalslands Sparbanks Litteraturpris kommer att delas ut i Åmål 30 juli 2021.

Juryn har bestått av: Peter Bergting, Ingrid Gregertsen, Gunilla Gustafsson, Pia Hagmar och 2020 års stipendievinnare, Cornelia Jansson.

Stipendiet kan sökas av unga som har anknytning till Dalsland och är 15-25 år gamla det år stipendiet delas ut.

Artikeltaggar

BengtsforsBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningDalslands Sparbanks litteraturprisLitteraturNyheterStrömkullegymnasiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.