Hoppa till huvudinnehållet

Närmare 500 kilo vetemjöl maldes i Tollebols gamla kvarn

Publicerad:
Att samla upp mjöl som mals vid en stenkvarn är en dammig syssla. Nisse Nilsson var med för första gången och tycker att det är spännande att få lära sig det gamla hantverket. Foto: Karin Olsson

I lördags förmiddag snurrade åter vattenhjulet och kvarnstenen i Tollebols gamla kvarn. Ekologiskt odlat vete från Bo Alexandersson i Assarebyn, maldes till fullkornsmjöl och paketerades i papperspåsar på traditionsenligt sätt av medlemmar i Åmåls västra byalag.

I fjol satte corona stopp för den årliga malningen av Tollebolsmjölet. Men efter att vaccinationerna nu kommit igång vågade sig trotjänarna i Åmåls västra byalag ut igen. Med lätt yrande mjöldamm i luften och till ljudet av den gamla stenkvarnen, maldes, vägdes och paketerades närmare 500 kilo mjöl under ett par timmar på lördagsförmiddagen. Med vana händer veks och förslöts papperspåsarna som ska innehålla två kilo var. 90-årige Gunnar Hellström har varit med i byalaget ända sen starten och har 75 års erfarenhet av att vika påsar.

– Jag lärde mig att vika påsar när jag var 15 år och jobbade i speceriaffär i Dals Rostock, säger Gunnar Hellström med ett leende.

Två nya lärlingar

De flesta som jobbade med lördagens malning har lång vana och erfarenhet. Men deltog gjorde också två nya och lite yngre mjölnarlärlingar. Viktor Johansson, som sedan ifjol tillsammans med sin sambo Anneli Svensson driver sommarkaféet i Tollebols kvarn, packade mjölpåsar i säckar. Nisse Nilsson hade fått uppgiften att samla upp mjölet som strömmade ur kvarnen – en ganska dammig syssla, som gav honom ett lätt vitpudrat utseende.

– Det är spännande att lära sig. Det är tråkigt om kunskaperna försvinner, säger Nisse Nilsson.

 • Hasse Gustafsson samlar ihop de sista mjölresterna efter avslutad malning.
  Hasse Gustafsson samlar ihop de sista mjölresterna efter avslutad malning. Foto: Karin Olsson
 • Johnny Svensson väger upp mjöl i samspråk med Ellionor Moberg.
  Johnny Svensson väger upp mjöl i samspråk med Ellionor Moberg. Foto: Karin Olsson
 • Lasse Malmsköld bjöd på tårta. Serverade gjorde Ellionor Moberg, projektledare för Mötesplats Tollebols kvarn.
  Lasse Malmsköld bjöd på tårta. Serverade gjorde Ellionor Moberg, projektledare för Mötesplats Tollebols kvarn. Foto: Karin Olsson
 • Viktor Johansson driver tillsammans med sin sambo Anneli Svensson sommarkaféet på Tollebols kvarn. I lördags var han med för att lära och hade som uppgift att packa påsar i säckar. Lasse Malmsköld har däremot varit med i 15–20 år.
  Viktor Johansson driver tillsammans med sin sambo Anneli Svensson sommarkaféet på Tollebols kvarn. I lördags var han med för att lära och hade som uppgift att packa påsar i … Foto: Karin Olsson
 • Mjölet som strömmar ut nertill på kvarnen samlades upp i påsar av Nisse Nilsson.
  Mjölet som strömmar ut nertill på kvarnen samlades upp i påsar av Nisse Nilsson. Foto: Karin Olsson
 • Närmare 500 kilo mjöl maldes, vägdes och paketerades under ett par timmar på lördagsförmiddagen i Tollebols kvarn och stämningen var god. Närmast kameran står Anders Bäckström, ordförande i Åmåls västra byalag. Hasse Gustafsson och Gunnar Hellgren viker påsar.
  Närmare 500 kilo mjöl maldes, vägdes och paketerades under ett par timmar på lördagsförmiddagen i Tollebols kvarn och stämningen var god. Närmast kameran står Anders Bäckstr… Foto: Karin Olsson
 • Anita och Bo Alexandersson levererade vetet till Tollebols kvarn och fick med sig fyra kilo fullkornsmjöl hem. Vetet har odlats ekologiskt i Assarebyn.
  Anita och Bo Alexandersson levererade vetet till Tollebols kvarn och fick med sig fyra kilo fullkornsmjöl hem. Vetet har odlats ekologiskt i Assarebyn. Foto: Karin Olsson
 • Gunnar Hellgren lärde sig vika påsar redan som 15-åring då han jobbade i speceriaffär i Dals Rostock. Nu är han 90 år fyllda.
  Gunnar Hellgren lärde sig vika påsar redan som 15-åring då han jobbade i speceriaffär i Dals Rostock. Nu är han 90 år fyllda. Foto: Karin Olsson
 • Vetet hälls i kvarnen av Hasse Gustafsson med assistans av Lasse Malmsköld och med Anita Alexandersson som intresserad åskådare.
  Vetet hälls i kvarnen av Hasse Gustafsson med assistans av Lasse Malmsköld och med Anita Alexandersson som intresserad åskådare. Foto: Karin Olsson
 • Göte Elgersson städar upp kring kvarnstenen. Till vänster i bild står Lasse Malmsköld.
  Göte Elgersson städar upp kring kvarnstenen. Till vänster i bild står Lasse Malmsköld. Foto: Karin Olsson
 • Lite fikaprat blev en trevlig avslutning på arbetsdagen. Kvarnen i Tollebol var en mötesplats förr i tiden och är så även i nutid. Från vänster: Johnny Svensson, Anders Bäckström och Hasse Gustafssson.
  Lite fikaprat blev en trevlig avslutning på arbetsdagen. Kvarnen i Tollebol var en mötesplats förr i tiden och är så även i nutid. Från vänster: Johnny Svensson, Anders Bäck… Foto: Karin Olsson
 • Det är många ton vatten som passerar genom ett kvarnhjul och det blir förslitningar i konstruktionerna. Enklare underhåll har gjorts, men mer behöver göras för att kvarnhjulet ska kunna fortsätta köras och en konsult har varit på plats för kostnadsberäkningar.
  Det är många ton vatten som passerar genom ett kvarnhjul och det blir förslitningar i konstruktionerna. Enklare underhåll har gjorts, men mer behöver göras för att kvarnhjul… Foto: Karin Olsson
 • 90-årige Gunnar Hellgren har varit med i byalaget ända sen starten och deltagit i många mjölmalningar i Tollebol.
  90-årige Gunnar Hellgren har varit med i byalaget ända sen starten och deltagit i många mjölmalningar i Tollebol. Foto: Karin Olsson

Mjölet som mals är ett fullkornsmjöl av vete, som odlats ekologiskt av Bo Alexandersson i Assarebyn och det kommer att säljas i Tollebols kvarn under sommaren. En viss del kommer också att användas till det bröd som föreningsmedlemmar bakar till kvarnkaféets smörgåsar och klengås.

Åmåls västra byalag har till uppgift att underhålla Tollebols kvarn med anor från 1875. Eftersom vattenhjulet hade stått still i två år behövdes först lite service och det fick hjälpas igång vid fredagens provmalning. Större underhåll behöver göras och en konsult har varit på plats för kostnadsberäkningar.

”En kulturgärning”

– Det var lite trögt först, men det har gått jättebra med malningen. Det är trevligt att man kan samlas så här, säger Lasse Malmsköld, som varit med i 15–20 år.

– Malningen är en kulturgärning och kvarnen är ett sätt att sätta bygden på kartan, säger Ellionor Moberg, projektledare för Mötesplats Tollebols kvarn.

Att hålla rätt hastighet på kvarnen är viktigt. Den får inte rusa.

– En kvarn som går för fort är väldigt farligt. En sten kan skena iväg. Med jämn hastighet blir det också bra kvalitet på mjölet. Det handlar om vattenmängd, om att höja och sänka kvarnstenen och om mängden spannmål. Man hör när den går jämnt och bra, säger Lasse Malmsköld.

Artikeltaggar

Åmåls västra byalagFritid och livsstilLantbrukTollebolTollebols kvarn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.