I lördags förmiddag snurrade åter vattenhjulet och kvarnstenen i Tollebols gamla kvarn. Ekologiskt odlat vete från Bo Alexandersson i Assarebyn, maldes till fullkornsmjöl och paketerades i papperspåsar på traditionsenligt sätt av medlemmar i Åmåls västra byalag.
I fjol satte corona stopp för den årliga malningen av Tollebolsmjölet. Men efter att vaccinationerna nu kommit igång vågade sig trotjänarna i Åmåls västra byalag ut igen. Med lätt yrande mjöldamm i luften och till ljudet av den gamla stenkvarnen, maldes, vägdes och paketerades närmare 500 kilo mjöl under ett par timmar på lördagsförmiddagen. Med vana händer veks och förslöts papperspåsarna som ska innehålla två kilo var. 90-årige Gunnar Hellström har varit med i byalaget ända sen starten och har 75 års erfarenhet av att vika påsar.
– Jag lärde mig att vika påsar när jag var 15 år och jobbade i speceriaffär i Dals Rostock, säger Gunnar Hellström med ett leende.
Två nya lärlingar
De flesta som jobbade med lördagens malning har lång vana och erfarenhet. Men deltog gjorde också två nya och lite yngre mjölnarlärlingar. Viktor Johansson, som sedan ifjol tillsammans med sin sambo Anneli Svensson driver sommarkaféet i Tollebols kvarn, packade mjölpåsar i säckar. Nisse Nilsson hade fått uppgiften att samla upp mjölet som strömmade ur kvarnen – en ganska dammig syssla, som gav honom ett lätt vitpudrat utseende.
– Det är spännande att lära sig. Det är tråkigt om kunskaperna försvinner, säger Nisse Nilsson.
Mjölet som mals är ett fullkornsmjöl av vete, som odlats ekologiskt av Bo Alexandersson i Assarebyn och det kommer att säljas i Tollebols kvarn under sommaren. En viss del kommer också att användas till det bröd som föreningsmedlemmar bakar till kvarnkaféets smörgåsar och klengås.
Åmåls västra byalag har till uppgift att underhålla Tollebols kvarn med anor från 1875. Eftersom vattenhjulet hade stått still i två år behövdes först lite service och det fick hjälpas igång vid fredagens provmalning. Större underhåll behöver göras och en konsult har varit på plats för kostnadsberäkningar.
”En kulturgärning”
– Det var lite trögt först, men det har gått jättebra med malningen. Det är trevligt att man kan samlas så här, säger Lasse Malmsköld, som varit med i 15–20 år.
– Malningen är en kulturgärning och kvarnen är ett sätt att sätta bygden på kartan, säger Ellionor Moberg, projektledare för Mötesplats Tollebols kvarn.
Att hålla rätt hastighet på kvarnen är viktigt. Den får inte rusa.
– En kvarn som går för fort är väldigt farligt. En sten kan skena iväg. Med jämn hastighet blir det också bra kvalitet på mjölet. Det handlar om vattenmängd, om att höja och sänka kvarnstenen och om mängden spannmål. Man hör när den går jämnt och bra, säger Lasse Malmsköld.