Hoppa till huvudinnehållet

Karlbergselevernas utspring fångas av kamerateam

Publicerad:
Karlbergsgymnasiets rektorer Christine Siljeblad, Joakim Axelsson och Jonathan Lindström har storslagna planer för studentutspringet 2021.
Karlbergsgymnasiets rektorer Christine Siljeblad, Joakim Axelsson och Jonathan Lindström har storslagna planer för studentutspringet 2021. Foto: Fredrik Tacacho

Livemusik, konferencierer, intervjuer och livesändning. Karlbergsgymnasiet vill ge studenterna ett extra festligt avslut efter pandemiåret.

–Både elever och lärare har gjort en fantastisk arbetsinsats under året, det vill vi uppmärksamma lite extra, säger Joakim Axelsson, tillförordnad verksamhetschef på Karlbergsgymnasiet.

För att undvika större folksamlingar kommer studentfirandet även i år att spridas ut över två dagar, med fem klasser på torsdagen den 10 juni och sju klasser fredagen den 11 juni. Industrieleverna är först ut, klockan 12.30 på torsdagen och firandet avslutas med ekonomieleverna, klockan 15.00 på fredagen.

Liksom förra året kommer utspringet att ske via entrédörrarna vid bowlinghallen, ut mot fotbollsplanen – till en gemensam väl vald låt.

Tiden mellan utspringen är väl tilltagen för att undvika att de olika klassernas anhöriga ska mötas.

– Det vi kände i fjol var att det blev för lång väntetid mellan utspringen, säger Joakim Axelsson, tillförordnad verksamhetschef på Karlbergsgymnasiet.

Dötiden mellan klasserna kommer att fyllas med livemusik och intervjuer. En scen kommer att byggas upp utanför bowlingentrén. Förhoppningen är att scenen ska fyllas av lokala musiker och band. Bland annat har kulturskolans personal tillfrågats. För att höja feststämningen ytterligare kommer röda mattan att rullas ut.

Kristoffer Ljung, enhetschef på näringsliv- och kommunikationsenheten på Åmåls kommun, och Josefine Englund, skolans kurator, kommer att agera konferencierer och bland annat intervjua eleverna innan utspringet.

– Det är många själar som vill bidra en riktigt bra student för våra elever, säger Joakim Axelsson.

Rektorerna Christine Siljeblad, Joakim Axelsson, Jonathan Lindström och övrig personal på skolan lägger mycket tid och energi på att avgångseleverna ska få en minnesvärd avslutningsdag.
Rektorerna Christine Siljeblad, Joakim Axelsson, Jonathan Lindström och övrig personal på skolan lägger mycket tid och energi på att avgångseleverna ska få en minnesvärd avslutningsdag. Foto: Fredrik Tacacho

Varje elev tillåts ha fyra anhöriga på plats vid utspringet. Förra året var endast två anhöriga per elev tillåtna.

Blir det en comeback med rockringarna för att markera var de anhöriga ska stå?

– Det vet vi inte än. Vi får avläsa hur läget är när det närmar sig, säger Jonathan Lindström, biträdande rektor.

Övriga intresserade kommer att kunna följa studentdagarna via en livesändning på nätet. Förra året filmades studenten med en fast kamera på skolgården. I år kommer de att ha fyra olika ambulerande kameror på plats.

I ”mediateamet” ingår även en mingelfotograf som kommer att föreviga dagarna. Bilderna kommer sedan att resultera i en katalog som kommer att delas ut till studenterna.

Under dagen kommer studenterna även att få se inspelade tal från barn- och utbildningsnämndens ordförande Jerry Saxin och kommunchefen Jan-Erik Samuelsson.

Rektorerna och övrig personal på skolan lägger ner mycket tid och energi för att studentdagen ska bli ett minne för livet för eleverna. Inte minst i år med tanke på alla uppoffringar eleverna gjort under pandemin. Skolledningen har därför haft en tät dialog med eleverna för att försöka möta deras önskningar.

– De har varit tydliga med att de vill springa ut tillsammans med sin klass och få mycket tid på studentdagen med klassen före utspringet, säger Joakim Axelsson.

Studentfestligheterna ska även ses som en hyllning till skolans elever och lärare efter detta speciella undervisningsår, där en stor del av läsåret har genomförts på distans. Treorna har dock fått vara på plats större delen av vårterminen medan ettorna och tvåorna har växelkört på skolan.

Trots de speciella förutsättningarna har treorna levererat fina resultat, berättar Joakim Axelsson.

– Förra året hade treorna en måluppfyllelse på 94 procent och i år kommer det att bli ännu bättre, säger han.

Rektorerna Joakim Axelsson, Christine Siljeblad och Jonathan Lindström håller tummarna för att det fina vädret ska hålla i sig till studentdagarna.
Rektorerna Joakim Axelsson, Christine Siljeblad och Jonathan Lindström håller tummarna för att det fina vädret ska hålla i sig till studentdagarna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålKarlbergsgymnasietSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.