Hoppa till huvudinnehållet

Bokdagar i Dalsland ska bli av – med publik på plats

Publicerad:
Efter fjolårets digitala variant satsar Dalslands bokdagar i år på att bjuda in publiken igen.Skådespelaren Torsten Wahlund har varit en återkommande gäst på Bokdagarna. Foto: Elinor Thuresson

Bokdagarna i Dalsland siktar på att kunna genomföra årets evenemang med publik på plats.

– När vi har möjligheten vill vi försöka ta den, säger Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland.

28 juli till 1 augusti arrangeras årets bokdagar – med fysisk publik på plats om lagar och smittoläge tillåter. Bokdagar i Dalsland fattade beslutet på ett styrelsemöte i veckan.

– Vi vill gärna erbjuda något för bygden och människorna här, säger Victor Estby.

Beslutet grundar sig i regeringens nya restriktioner som kommer att gälla från den 1 juni. Då tillåts 50 personer inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Exempelvis tillåts då inomhusarrangemang med upp till 50 deltagare, om det finns anvisade sittplatser. Utomhus får upp till 500 personer samlas med anvisade platser, annars gäller 100 personer.

– Vi räknar med att vi ska kunna köra med publik på plats, enligt de restriktioner som gäller.

Victor Estby är väl medveten om att läget snabbt kan förändras.

– Det kan ju bli inskränkningar om det blir lokala smittoutbrott.

Om smittspridningen ökar igen, och endast åtta personer tillåts att samlas, kommer de istället att köra en repris på fjolåret med digitala Bokdagar.

Programmet kommer att vara centrerat till Kulturmagasinet. Där kommer de att få plats med 50 personer, i enlighet med de kvadratmeterregler som gäller.

– Lokalen är väldigt bra utformad. Det finns två stora in- och utgångar, vilket gör att vi kan släppa in och ta ut deltagarna på ett säkert sätt.

Vissa programpunkter tvingas de dock ställa in, som barnens bokdagar.

– Det går inte att genomföra då det inte går att spärra av på samma sätt.

Hur är det att planera ett stort evenemang med den här ovissheten?

– Man börjar vänja sig lite grann, men det är väldigt frustrerande. Men det viktigaste är ju att folk inte blir sjuka och dör.

Dalslands bokdagars verksamhetsledare Victor Estby ser fram emot sommarens bokdagar, med publik på plats.
Dalslands bokdagars verksamhetsledare Victor Estby ser fram emot sommarens bokdagar, med publik på plats. Foto: Andreas Dagström

Programmet börjar bli klart, men är inte helt spikat än.

– Det är inte så lätt att få besked från författarna dessa tider heller. Under de närmsta veckorna borde vi kunna presentera programmet, i alla fall.

Klart är att det blir utökade bokdagar. På onsdagen kommer författaren och samhällsdebattören Göran Greider samt fotografen José Figueroa att hålla ett föredrag på Not Quite i Fengersfors. Greider kommer att prata om sin nya bok om Dan Andersson och med Figueroa om dennes fotoresa på cykel genom den svenska landsbygden, från Kiruna till Trelleborg. På 49 dagar cyklade Figueroa 270 mil och tog 100 000 bilder, mellan Kiruna och Trelleborg, vilket sedermera resulterade i en bok. Greider har skrivit förordet till den boken.

Pilgrimspop i Håverud och ett evenemang vid Tollebolls kvarn är också inplanerat under bokdagarna.

Bokdagar i Dalsland planerar att släppa förköpsbiljetterna någon gång under juni månad.

Artikeltaggar

Bokdagar i DalslandDan AnderssonFengersforsGöran GreiderHåverudKirunaLitteraturNöje/KulturNot QuiteTollebolTrelleborgVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.