Hoppa till huvudinnehållet

Bygget pågår för fullt – vindkraftsparken i Kingebol börjar snurra nästa år

Publicerad:
Förberedelserna för gjutning av ett fundament till ett av vindkraftverken i Kingebol, Ånimskog, är i full gång.
Förberedelserna för gjutning av ett fundament till ett av vindkraftverken i Kingebol, Ånimskog, är i full gång. Foto: European energy

Efter år av planering, vindmätningar och överklaganden är en vindkraftspark i Kingebol, utanför Åmål, nu nära förestående. Hösten 2022 ska de sex vindkraftverken börja producera el.

Det har gått åtta år sedan företaget Veddige Vindkraft AB fick tillstånd att bedriva verksamhet på fastigheten Kesebol 1:8 i Åmåls kommun. Sedan dess har mycket hänt. Projektet har har tagit sig igenom överklaganden, löst problemen kring nätanslutningen – och ett nytt företag har tagit över projekteringen.

I dag är det European energy som leder projektet. Företaget, med säte i Danmark, har fått klartecken att uppföra sex vindkraftverk i Kingebol. De sex vindkraftverken kommer att vara relativt tätt placerade, alla inom två kvadratkilometer, mellan E45 och norra änden av sjön Ånimmen.

Är det klart med exakt placering av vindkraftverken?

– Ja, positionerna har samråtts med tillsynsmyndighet och är fastställda, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef för European energys svenska verksamhet.

Byggnationen av vägar, kranplatser och fundament är i full gång. Företaget Total entreprenad i Motala AB ansvarar för planeringen och bygget. Siemens Gamesa kommer sedan att montera vindkraftverken under sommaren 2022 och planen är att de ska tas i bruk någon gång under hösten samma år.

Här kommer ett av vindkraftverken att placeras. Innan dess ska det schaktas och gjutas ett fundament till vindkraftverket.
Här kommer ett av vindkraftverken att placeras. Innan dess ska det schaktas och gjutas ett fundament till vindkraftverket. Foto: European energy

Vindkraftverken kommer att bli ett landmärke då de kommer att sträcka sig uppemot 200 meter över den dalsländska myllan. Rotorn har en diameter på 170 meter och själva bladen är 83,5 meter långa.

Närboende i området har uttryckt sin oro sig över att vindkraftsverken kommer att störa med sin storlek och ljudbild.

– Ljudnivån inte kommer att överstiga gränsvärdet vid närliggande bostäder, säger Ted Bergdahl.

Hur långt verken hörs varierar beroende på vem som lyssnar samt vilket väder och vind som råder vid tillfället, så det går inte att ange en exakt sträcka, säger Ted Bergdahl.

Källjudet på verken kommer att nå 106 decibel vid i maskinhuset, högst uppe i vindkraftverkets torn. Några sådana ljudnivåer kommer man dock inte uppfatta nere på marknivå. Enligt villkoren för verksamheten avseende ljud får ljudnivån ej överskrida ekvivalent ljudnivå om 40 decibel vid bostäder.

Efter att anläggningen tagits drift kommer en kontroll av den ekvivalenta ljudnivån att utföras.

– Om kontrollen visar att riktvärdet överskrids, finns ytterligare en skyddsmarginal genom andra reglerinställningar på verket som möjliggör att samtliga vindkraftverk kan ljudregleras, säger Ted Bergdahl.

Hur har det gått med problemen kring nätanslutningen? Vi har tidigare skrivit om att Vattenfall hävdat att elnätet inte var tillräckligt kraftfullt i området.

– Projektet kommer att ansluta till Vattenfalls 130 kV-ledning där det finns tillgänglig kapacitet.

Hur många vindkraftverk handlar det om och hur mycket el kommer de att producera?

– Enligt beräkningar och mätningar kommer de sex vindkraftverken tillsammans att producera cirka 106 000 000 kWh (106 GWh), vilket motsvarar ungefär 5 300 hushålls årliga elförbrukning.

Det är många kablar som ska dras innan vindkraftverken är på plats. Kabeln täcks med sand och grus för att skyddas från frost.
Det är många kablar som ska dras innan vindkraftverken är på plats. Kabeln täcks med sand och grus för att skyddas från frost. Foto: European energy

Artikeltaggar

ElKingebolTeknik och vetenskapVindkraft

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.