Hoppa till huvudinnehållet

Miljonbidrag till omläggning av skiffertak på Mo kyrka

Publicerad:
1,6 miljoner kronor kommer omläggningen av tak på kyrkan i Mo att kosta. Mo kyrka är ursprungligen från 1685. Nuvarande utseende fick kyrkan efter restaurering 1881.
1,6 miljoner kronor kommer omläggningen av tak på kyrkan i Mo att kosta. Mo kyrka är ursprungligen från 1685. Nuvarande utseende fick kyrkan efter restaurering 1881. Foto: eva tranefeldt

Åmåls församling får del av statens bidrag till underhåll av kyrkobyggnader. Församlingen tilldelas 1,6 miljoner kronor till renovering av skiffertaket på Mo kyrka och tjärning av taket på Fröskogs kyrka.

Varje år delar staten ut 460 miljoner kronor för vård och underhåll av kyrkobyggnader, inventarier samt kyrkotomter. Den här kyrkoantikvariska ersättningen är en investering som syftar till att landets gemensamma kulturarv kan bevaras, användas och utvecklas.

Karlstads stift har tilldelats drygt 23 miljoner kronor för vård och underhåll av det kyrkliga kulturarvet under 2022. Pengarna har fördelats till 46 olika projekt i Värmland och Dalsland.

Åmåls församling har fått bidrag till tre projekt. Störst summa, 1 614 000 kronor, ska gå till omläggningen av skiffertaket på Mo kyrka.

Takomläggningen kommer att utföras nästa sommar, berättar Martin Hallberg, fastighetsansvarig i församlingen.

– Det ligger Dalslandsskiffer på det taket. Det är dyrt och svårt att få tag på så det är en hög bidragspeng på det, säger han.

Efter omläggningen kommer taket att ha en livslängd på mellan 50 och 100 år.

– Man byter inte allt utan hackar om det gamla och återanvänder det som går.

Även Fröskogs kyrka får del av potten, 322 000 kronor. 202 000 kronor ska gå till tjärning av spåntak och 120 000 kronor till drift av sprinklersystem.

– Taket behöver tjärnas vart femte år så där handlar det om rent underhåll, säger Martin Hallberg.

– Bidraget till sprinklersystemet kommer vi nog inte att nyttja för det har varit en del problem med det systemet så det kommer nog att bytas ut, fortsätter Martin Hallberg.

Ett av stiftets största bidrag går till Säffle pastorat. Församlingen har tilldelats 2 200 000 kronor till förstärkningsarbete och ommurning av fasaden på Säffle kyrka.

Andra stora projekt som stöttas i stiftet är tornrenoveringen på Sundals-Ryrs nya kyrka (Brålanda pastorat), skiffertakomläggningen på Järnskogs kyrka (Eda-Köla pastorat) och renoveringen av plåt, puts och fönster på Karlstads domkyrka.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls församlingEtik och religionFröskogKyrkorMoTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.