Hoppa till huvudinnehållet

Restriktionerna lättar för krögarna: ”Det var efterlängtat”

Publicerad:
Från och med tisdagskvällen kan Lasse Orava hålla Bakfickan öppen två timmar till.
Från och med tisdagskvällen kan Lasse Orava hålla Bakfickan öppen två timmar till. Foto: Rasmus Isaksson

Från och med tisdag lättar några av restriktionerna som tillkommit under coronapandemin. En av dessa är restaurangernas öppettider, som får förlängas från 20.30 till 22.30.

– Det gör mycket, säger Lasse Orava, delägare av Bakfickan och Stadshotellet.

Den 1 juni 2021 kommer att vara det datumet som i Sverige blir ihågkommet som dagen då vi tog det första steget mot ett normalt samhälle. Flera restriktioner kommer då att lättas eller hävas, bland annat att restauranger måste stänga 20.30.

Nu förlängs öppettiden till 22.30 och alkohol får serveras fram till 22.00.

– Det var skönt. Och efterlängtat, säger Lasse Orava.

Vad kommer de lättade restriktionerna att innebära för Bakfickan och Stadshotellet?

– Det kommer att göra mycket. Det har känts tufft när solen skiner i ögonen på gästerna att säga det är dags att gå hem. Det har varit tufft psykologiskt. Folk är lite restriktionströtta nu. Det är skönt att det vänder åt något håll.

Krogarna och restaurangerna har behövt anpassa sig efter restriktioner sedan mars förra året, samtidigt som många andra verksamheter kunde vänta tills pandemilagen infördes i januari.

– Vi kan det här och har kunnat det länge, så det känns skönt att kunna släppa lite nu. 22.00 är det faktiskt kväll, så det känns lite sjystare, både mot gästerna och oss. Det finns vissa krogar som stänger 23.00 i vanliga fall. De serverar middag och sedan går gästerna hem, men som det har varit nu måste gästerna skynda sig för att hinna äta om de kommer 19.00, säger Lasse Orava.

Det låter som du är nöjd med beslutet, eller hade du velat ha ännu längre öppettider?

– Nej, det räcker bra med det här, men det hade kunnat komma tidigare. Åmål har inte heller varit så drabbat, så lokala lättnader hade varit bra. Sen förstår jag situationen och det är stor smittspridning på vissa håll.

Återanställer

Till när restriktionerna för restauranger lättar den 1 juni kan Stadshotellet nu ta tillbaka lite personal.

– Det blir lite stegvis, men vi har hävt lite permissioner och anställer igen. Alla timanställda rök i mars 2020, så det känns skönt att kunna ringa och erbjuda jobb igen. Riktigt skönt. Jag är inte bara en arbetsgivare, jag vill ha kollegor och kompisar på jobbet också, säger Lasse Orava.

Orava har tidigare riktat skarp kritik mot regeringens agerande mot restaurangbranschen under pandemin. Och trots de lättade restriktionerna som kommer nu tycker han att det hade kunnat skötts bättre.

– Regeringen har inte lyssnat på oss. Det har gjorts undersökningar och studier som visat att smittspridningen på restauranger har varit mikroskopisk. Det har inte alls varit sjyst.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellBakfickanCoronavirusetLasse OravaSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.