Hoppa till huvudinnehållet

Nybakade undersköterskor byter plugg mot jobb

Publicerad:
Eleverna som läst vård- och omsorgsutbildningen på vuxenutbildningen firade i onsdags sin examen på Kungsberget. På gruppbilden syns Inger-Lise Eriksen (lärare), Johanna Bäckström, Elin Nilsson, Susanne Appelgren, Jasmine Arvebrink, Sofie Björk, Lisbeth Svedehag (lärare), Gunilla Dahlin (lärare), Radwan Abbud, Thanaa Alsabaa, Ajdin Ceirc, Aron Nawrozi och Kristin Dalstrand. Eleverna Josefin Andersson och Mohamaed Sultani saknades vid fototillfället.
Eleverna som läst vård- och omsorgsutbildningen på vuxenutbildningen firade i onsdags sin examen på Kungsberget. På gruppbilden syns Inger-Lise Eriksen (lärare), Johanna Bäckström, Elin Nilsson, Susanne Appelgren, Jasmine Arvebrink, Sofie Björk, Lisbeth Svedehag (lärare), Gunilla Dahlin (lärare), Radwan Abbud, Thanaa Alsabaa, Ajdin Ceirc, Aron Nawrozi och Kristin Dalstrand. Eleverna Josefin Andersson och Mohamaed Sultani saknades vid fototillfället. Foto: Fredrik Tacacho

Studenterna på vuxenutbildningens vård- och omsorgsutbildning i Åmål sken ikapp med solskenet när de firade sin examen på Kungsberget i onsdags.

Svårt och intressant, samtidigt. Så beskriver Thanaa Alsabaa, en av de färska undersköterskorna, året på vuxenutbildningen.

Hon kan se tillbaka på ett utvecklande år, på många sätt. Utöver vårdkunskaperna har hon utvecklas mycket i det svenska språket, berättar hon.

– Lärarna har varit jättehjälpsamma och snälla. De var snabba på att svara om man behövde någon hjälp, säger Thanaa Alsabaa.

Efter några veckors semester väntar nu jobb inom äldreomsorgen för Thanaa. I framtiden drömmer hon om ett jobb inom LSS.

– När jag har blivit lite bättre på svenska vill jag jobba inom LSS. I Syrien jobbade jag tidigare som frivillig med personer med Downs syndrom och autism.

Thanaa Alsabaa var en av eleverna som firade sin examen.
Thanaa Alsabaa var en av eleverna som firade sin examen. Foto: Fredrik Tacacho

Det har varit ett speciellt år för de tolv studenterna som läst in vård- och omsorgsprogrammet på vuxenutbildningen. I pandemins spår har all undervisning skett på distans.

Redan förra läsåret skedde delar av utbildningen på distans. Och tack vare att lärarna redan tidigare jobbade mycket med digitala hjälpmedel har omställningen gått smidigt, berättar Gunilla Dahlin, en av lärarna.

– Det har gått väldigt bra. Det nya för oss har varit att undervisa lektioner digitalt. Sedan finns det elever som hade behövt vara mer på plats.

Hur har ni löst de praktiska momenten på utbildningen?

– Som tur är har verksamheterna varit öppna för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Då har eleverna kunnat jobba med det praktiska. Sedan har vårdläraren haft inne eleverna två åt gången vid några tillfällen.

Eleverna uppvaktades med rosor och tårtor i olika former – smörgås- och prinsesstårta.
Eleverna uppvaktades med rosor och tårtor i olika former – smörgås- och prinsesstårta. Foto: Fredrik Tacacho

På avslutningsdagen hade lärarna dukat upp ett långbord på Kungsberget, där det bjöds på både smörgås- och prinsesstårta. Det var en efterlängtad träff – för första gånget sedan skolstarten i augusti var hela gänget samlat.

Trots att eleverna har setts varje vecka över nätet känns det nästan inte som att de känner varandra, berättar eleven Aron Nawrozi.

– Jag har saknat den sociala biten. Det har varit svårt att få till bra diskussioner på distans, säger han.

Då distansstudierna har krävt mycket eget ansvar har han också uppskattat lärarnas tillgänglighet.

– Vi har lagt mycket tid på att plugga på egen hand och då har det varit bra att man alltid har kunnat få tag i lärarna.

Något semester efter avslutade studier hinns inte med. Redan nästa vecka påbörjar han ett sommarvikariat på ett äldreboende i staden.

Jobbutsikterna ser generellt mycket goda ut för de nybakade studenterna, berättar läraren Gunilla Dahlin.

– Fasta jobb kan vara svårt att få till en början, men man skriker ju efter vikarier, både inom LSS, hemvård och äldrevård. Det finns flera områden som våra elever kan jobba inom.

Alla har jobb

En undersökning som vuxenutbildningen genomfört med eleverna som tog studenten för ett år sedan visade att alla har någon form av jobb inom vården i dag.

– De flesta är timvikarier. Det ser ljust ut för dem som går ut.

Till nästa år är 15 studenter anmälda till utbildningen.

– Det brukar ligga på mellan tio och 20 elever, säger Gunilla Dahlin.

Efter ett år av distansstudier kunde eleverna äntligen ses på avslutningsdagen.
Efter ett år av distansstudier kunde eleverna äntligen ses på avslutningsdagen. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålSkola och utbildningVård och omsorgVård- och omsorgsprogrammetVuxenutbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.