Hoppa till huvudinnehållet

Stort steg mot en mer hållbar avfallshantering

Publicerad:
Veronica Carlsson Ulff, handläggare på renhållningsenheten i Säffle och Åmål.
Veronica Carlsson Ulff, handläggare på renhållningsenheten i Säffle och Åmål. Foto: Säffle kommun

Någon gång under nästa år kommer Säffle kommuns invånare att få möjlighet att börja källsortera sitt matavfall. I en avfallsföreskrift som just nu är ute på samråd anges bland annat hur avfall ska sorteras för att avfallshanteringen ska bli mer hållbar, menar Veronica Carlsson Ulff, handläggare på renhållningsenheten i Säffle och Åmål.

En kommande förändring när det gäller sortering är ett brunt, ventilerat sopkärl där man kan slänga sina matrester i bruna papperspåsar. Beslutet om att införa matavfall togs redan 2019, men nu kan de som vill läsa och tycka till om förslaget på kommande regelverk kring avfallshanteringen i kommunen.

Frivilligt

När beslutet togs om att införa det nya insamlingssystemet för matavfall var frågan om det skulle vara obligatoriskt eller valbart för invånarna att sortera sina matrester. I mars i år togs beslut om det av Teknik- och fritidsnämnden.

– Nämnden valde att gå på den frivilliga linjen. Erfarenheter från andra kommuner visar att båda modellerna kan fungera på ett bra sätt för att öka återvinningen. Fler hushåll är anslutna till systemet vid obligatorisk utsortering men renhetsgraden på matavfallet är något bättre vid frivillig utsortering, säger Veronica Carlsson Ulff.

Blir biogas och gödsel

Syftet med att förändra och uppdatera renhållningen är framförallt att minska mängden avfall som enbart förbränns. Ur matresterna kan man nämligen utvinna biogas och biogödsel vilket är positivt ur ett miljöperspektiv.

– Vi får ett återvinningsförfarande, så istället för att förbränna avfall kan vi istället få både bränsle och fosfor ut i ett kretslopp, säger Veronica Carlsson Ulff.

– Det är dock viktigt att det inte sorteras på fel sätt och är fel grejer i matavfallet. Dels kan biogasprocessen störas och sen riskerar man att få ut fel ämnen i naturen och det är inte bra, fortsätter Veronica.

Kan man kalla det här för en miljösatsning?

– Det är i alla fall ett stort steg i rätt riktning mot en mer hållbar avfallshantering. Föreskriften är ett ramverk för att det ska fungera och för att vi bättre ska kunna hantera det avfall som vi får - att vi inte bara förbränner det utan tar hand om det och återvinner så mycket det bara går, säger Veronica Carlsson Ulff.

Tar emot synpunkter

Avfallsföreskriften som nu finns ute för allmänheten och särskilt berörda att ta del av är den som beskriver bland annat hur det nya systemet ska skötas både av kommunen och fastighetsägaren. Fram till den 26 juni är det fritt fram för alla att lämna in åsikter om de nya renhållningsreglerna som kommer att träda i kraft inom en snar framtid.

– I och med det här nya insamlingssystemet behöver vi uppdatera regelverket, och nu när ett förslag är sammanställt vänder vi oss till invånare, fastighetsbolag, miljökontor, Länsstyrelen och alla andra som kan komma i kontakt med det framöver. Har man synpunkter på avfallsföreskriften kan man skicka det till oss. När samrådsperioden sedan är slut kommer vi att besvara alla yttranden så länge det finns kontaktuppgifter med, säger Veronica Carlsson Ulff.

Var kan man ta del av föreskriften?

– Vi publicerade bland annat ett litet Instagram-inlägg här om dagen, sen ligger det digitalt på kommunens hemsida och det finns även ett fysiskt exemplar på förvaltningsbyggnaden som man kan komma in och läsa samt få en kopia av, avslutar Veronica Carlsson Ulff.

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.