Hoppa till huvudinnehållet

Stormöte i Åmål om smittsäkert öppnande

Publicerad:
Värmen, i kombination med lättnader i restriktionerna, har lett till allt mer folk på stans uteserveringar. Här en bild från Kupéns innergård (tidigare XO) under bluesfesten för några år sedan.
Värmen, i kombination med lättnader i restriktionerna, har lett till allt mer folk på stans uteserveringar. Här en bild från Kupéns innergård (tidigare XO) under bluesfesten för några år sedan. Foto: Jan Andersson

På måndag slopas de regionala rekommendationerna och Västra Götaland följer övriga Sverige i ett försiktigt öppnande av samhället. Men med studentfester och semestrar i antågande gäller det att inte slappna av, menar Daniel Andersson, säkerhetssamordnare i Åmåls kommun.

– Se till att fira utifrån de restriktioner som gäller, säger han.

Det har rått stor förvirring lokalt den senaste veckan i och med lättnaderna i de nationella smittskyddsåtgärderna från den 1 juni, samtidigt som Västra Götalands regionala rekommendationer gällde ytterligare en vecka.

– Jag har fått många samtal om vad som gäller den här veckan, säger Daniel Andersson, säkerhetssamordnare i Åmåls kommun.

Den stora smittspridningen i regionen i vintras ledde till att Västra Götaland valde att gå ut med särskilda regionala rekommendationer i februari. Något som alltså gäller till och med den 6 juni, nationaldagen.

De regionala rekommendationerna för Västra Götaland handlar i första hand om skydd för individen, till exempel att använda munskydd i kollektivtrafiken, undvika trängsel och att fortsätta arbeta hemifrån om möjlighet finns.

Från och med nästa vecka gäller istället Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd som innehåller en rad lättnader – det första av fem steg i regeringens avveckling av coronarestriktionerna. Det första steget innebär bland annat att en mindre publik tillåts vid kultur- och idrottsevenemang, att barn och vuxna kan delta i cuper, matcher och tävlingar i mindre skala och att restauranger får ha öppet till 22.30.

För att diskutera hur kommunen ska kunna börja öppna upp på ett smittsäkert sätt har Daniel Andersson bjudit in lokala krögare och andra berörda till ett möte på tisdag.

– Vi har börjat prata och samverka angående skolavslutningar och semestrar med restauranger och krögare. Det är viktigt att vi har en samsyn på de nya restriktionerna som gäller.

Med låg smittspridning, vaccinationer, finväder och många fester i antågande finns risken att folk börjar slappna av för mycket, menar Daniel Andersson. Men pandemin är inte över än, betonar han.

– Det är viktigt att fortfarande hålla personlig distans och följa de restriktioner som finns – och gå och vaccinera er.

För en återgång till ett normaltillstånd gäller det att hålla ut och inte börja slarva.

– Påminn gärna varandra om restriktionerna, det är inget fel med det.

Hur ska familjerna tänka inför veckans student- och examensfester?

– Det är jättebra om de kan ha festerna utomhus. Se till att fira utifrån de restriktioner som är. Har vi hållit på och skött oss i ett och ett halvt år så ska vi inte slappna av nu.

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetDaniel AnderssonSamhälleStudentenVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.