Hoppa till huvudinnehållet

Kronfågel bannlyst från menyn: ”Vi accepterar inte djurplågeri”

Publicerad:
Carina Nisén, kostchef i Säffle kommun, kommer från Åmål. Hon har stoppat inköp av kyckling från Kronfågel.
Carina Nisén, kostchef i Säffle kommun, kommer från Åmål. Hon har stoppat inköp av kyckling från Kronfågel. Foto: Jenni Jansson

Säffle är en av 90 svenska kommuner som stoppar inköp av kyckling från producenten Kronfågel efter att det rapporterats om allvarliga problem vid bland annat avlivningsprocessen. Kycklingar har skållats levande, och det är något som Säffle kommun inte vill stå bakom, konstaterar kostchef Carina Nisén från Åmål.

Det var förra fredagen som beslutet togs och information om köpstopp gick ut till samtliga förskolor, skolor och äldreomsorger i kommunal regi. Senare samma dag damp ett mail in från Aftonbladet - en undersökning om vilka kommuner som kommer att vidta åtgärder efter de uppgifter som framkommit om kycklingproducenten. 290 kommuner blev tillfrågade, 141 svarade och av dem kunde 90 stycken bekräfta köpstopp.

Inget förtroende

Enligt 200 sekunders granskning av Kronfågel ska kycklingar ha skållats levande, och producenten ska också ha haft problem vid rensningen av kycklingarna vilket medfört viss kontaminering av köttet - något som inte är förenligt med Säffle kommuns krav vid livsmedelsupphandlingar, menar Carina Nisén

– När vi gör livsmedelsupphandlingar så trycker vi väldigt hårt på djurskyddslagstiftningen, och det som har uppdagats nu strider mot allt vad svensk djurskyddslagstiftning står för. Vi har inte längre något förtroende för Kronfågel och genom det här köpstoppet vill vi markera att vi inte accepterar djurplågeri, säger Carina Nisén.

Vad blir det för leverantör istället för Kronfågel?

– Det finns ju guldfågel till exempel, men får vi inte tag i någon annan så får vi ändra på maträtterna istället, säger Carina Nisén.

Slänger ingen mat

Trots att granskningen väcker starka känslor bland konsumenter och misstro mot företaget väljer kommunen att inte göra sig av med det kycklingkött som finns kvar.

Säffle kommun stoppar inköp av Kronfågelkyckling tills vidare. Genrebild.
Säffle kommun stoppar inköp av Kronfågelkyckling tills vidare. Genrebild.

– Vi har haft ett möte med frågan om köttet som vi redan har köpt ska slängas eller inte, och det kommer inte att slängas. Det känns inte bra att slänga bort en massa mat helt enkelt, säger Carina Nisén.

Kan ni tänka er att köpa kött från Kronfågel i framtiden?

– Det är så sällan en är med om detta så vi får göra ett uppehåll ett tag nu och se. Det är ju bra om de får se över bristerna i systemet. Jag tror det handlade om 150 kycklingar som skållats levande av totalt 20 miljoner, men för mig är det 150 kycklingar för många, avslutar Carina Nisén.

Artikeltaggar

Carina NisénSäffleSäffle kommunSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.