Hoppa till huvudinnehållet

Nya nationella cykelleder tar vägarna förbi Åmål

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Snart är det skyltat och klart runt Vänern och längs med Unionsleden.
Snart är det skyltat och klart runt Vänern och längs med Unionsleden. Foto: Henrik Lindholm

Det nationella cykelintresset har vaknat till liv ordentligt under pandemin. Passande nog är det snart invigning för två nationella cykelleder, som båda går genom Åmåls kommun. Det handlar om 35 mil långa Unionsleden mellan norska Moss och Karlstad samt 63 mil långa Vänerleden, runt Vänern.

Unionsleden är närmast målgång. Trafikverket har besiktigat och godkänt leden och vägskyltarna är på väg upp, berättar ledens projektledare Christer Blüme.

– Det har varit en lång process. För att bli en nationell cykelled måste den vara väldigt trafiksäker, så vi har fått anpassa leden efter det, säger han.

Leden kommer att invigas, på digital väg, i början av sommaren. Den officiella invigningen kommer sedan att ske först när gränsöppning och smittspridning tillåter.

Tio mil av Unionsleden går nämligen på den norska sidan, med start vid Oslofjorden i Moss. På den svenska sidan är leden 25 mil lång, genom Årjängs, Bengtsfors, Åmåls, Säffles, Grums och Karlstads kommuner.

Väster om Ömmeln

I Åmåls kommun passerar leden Fengersfors och Edsleskog innan den går vidare väster om Ömmeln, till Svaneholm.

Leden följer befintliga asfalts- och grusvägar. Vägvalen har gjorts med hänsyn till trafiksäkerhet och attraktionskraft.

Ledens namn syftar till tiden mellan 1814 och 1905 då Sverige och Norge var en union. Unionen bildades i Moss och avslutades i Karlstad, precis som cykelleden.

Christer Blüme testkörde Unionsleden för ett par år sedan.

– Det är en otroligt vacker cykelled. Den skiljer sig mycket från de tre andra nationella cykellederna i Sverige, som följer vår kust. Det här blir istället en inlandsled, längs skogar, sjöar, åkrar och vattendrag. En kuperad led där man passerar många höjder med fin utsikt.

Kommer du att köra den snart igen?

– Det kommer jag säkert att göra, när gränsen öppnar igen.

Vänerleden passerar bland annat Tollebols kvarn.
Vänerleden passerar bland annat Tollebols kvarn. Foto: Andreas Dagström

Vill man hålla sig inom Sveriges gränser kommer man snart att kunna styra in sig på ytterligare en led med ambitioner att bli en nationell cykelled – Vänerleden.

Det blir långtifrån den snabbaste vägen runt Sveriges största sjö. I stället tar leden omvägar till fina badstränder, kulturupplevelser och säregen natur.

Leden kommer att följa rena cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar och grusvägar som slingrar sig fram genom det varierade landskapet. Några av ledens sträckor används redan i dag som cykelleder medan andra aldrig tidigare nyttjats som cykelleder. Totalt kommer leden att bli runt 63 mil lång.

Förbi Jakobsbyn

I Åmåls kommun följer leden cykelvägen längs med E45 för att sedan svänga in genom Åmåls centrum via den norra infarten. Färden går sedan vidare förbi Tollebols kvarn och Jakobsbyn innan cyklisterna svänger vidare mot Bodane, Torpane, Fengersfors och Fröskog.

Leden passerar bland annat kända turistmål som Sandgrund i Karlstad, Picassoskulpturen i Kristinehamn, akvedukten i Håverud och Not Quite i Fengersfors.

För den naturintresserade finns det flera höjdpunkter längs med vägen: platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg, ändmoränen Hindens rev och Hjortens udde.

Cykelleden är ännu inte godkänd som nationell cykelled och saknar därför vägvisningsskyltar i nuläget. Under året kommer Trafikverket att granska det inlämnade förslaget på sträckning. Invigningen av leden kommer därför tidigast att ske 2022. Till dess är hugade cyklister hänvisade till vägbeskrivningar och kartor på webben.

Artikeltaggar

Crister BlümeCyklarDalslandFritid och livsstilResorSommarTurismVänerledenÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.