Hoppa till huvudinnehållet

Dalslands kanal öppnade för säsongen

Publicerad:
Slussvaktaren Marie Timle i aktion när en av de första slussningarna skedde vid Lennartsfors slusstation. Johannes Likar på sin och sambons flotte med tält var en av årets första slussningar
Slussvaktaren Marie Timle i aktion när en av de första slussningarna skedde vid Lennartsfors slusstation. Johannes Likar på sin och sambons flotte med tält var en av årets första slussningar Foto: Tommy Löfgren

I måndags den 7 juni öppnade Dalslands kanal för säsongen. Det skedde med en högtidlig invigning vid Lennartsfors slusstation.

– Med de bokningar som gjorts ser det ut som om att vi får rätt mycket att göra i sommar, konstaterade Johan Trollnäs, vd och kanaldirektör.

Grunden till optimismen är ett förväntat resultat av de marknadsinriktade aktiviteterna mot bland annat nya målgrupper som skett via kanalbolaget och turismbolaget Visit Dalsland. Dessutom ett gott bokningsläge hos hotell och boendeanläggningar.

– Våra tyska researrangörer återkommer även den här säsongen. Det ser även ut som att vi får en stor andel fritidsbåtar och kanotturister tillbaka, säger han.

En av de mest imponerande

Att invigningen, som på grund av pandemin inte marknadsförts utåt, förlades till Lennartsfors ska ses i ljuset av att slussen är den mest imponerande efter Håverud.

– En av tankarna med att inviga seglationssäsongen så här är att vi ska uppmärksamma våra slusstationer. Nästa år blir det invigning vid någon av de andra, säger Johan Trollnäs.

Johan Trollnäs, vd och kanaldirektör, klippte bandet, eller rättare sagt tampen och förklarade årets seglationssäsong invigd.
Johan Trollnäs, vd och kanaldirektör, klippte bandet, eller rättare sagt tampen och förklarade årets seglationssäsong invigd. Foto: Tommy Löfgren

Slusstationen i Lennartsfors är en av kanalens populäraste. En normal säsong sker drygt 6 000 slussningar, vilket är något mer än Krokfors som också är en populär sluss.

I samband med invigningen sa man tack och adjö till det tidigare systemet med klippkort. I fortsättningen sker det digitalt. Enkelhet för kunden och en möjlighet att arbeta för en hållbarare turism ligger bakom initiativet.

Slussade flotte med tält

Några av huvudpersonerna vid invigningshögtiden var slussvaktaren Marie Timle, samt paret Norah Stienes och Johannes Likar. I en av årets första slussningar gick de med sin egenbyggda flotte med tält på genom Lennartsfors slusstrappa från Foxen ut till Lelång.

Lennartsfors slusstrappa består av tre slussar med en total nivåskillnad på 7,5 meter. Den uppgiften klarade Nora och Jojo, som paret kallar sig på sin youtubekanal, utan problem.

På en flotte med tält och en lite eka på släp ska Norah Stienes och Johannes Likar göra Dalsland i sommar med Dalslands kanal som bas.
På en flotte med tält och en lite eka på släp ska Norah Stienes och Johannes Likar göra Dalsland i sommar med Dalslands kanal som bas. Foto: Tommy Löfgren

Jojo är från Österrike men har bott i Sverige de senaste 2,5 åren. Först ensam i ett tält på en obebodd ö i norra Dalsland. Nu har han och flickvännen Norah, som är från Schweiz, placerat tältet på en flotte som de ska uppleva Dalsland från.

Strandhugg och ge konserter

– Vi kommer att vara ute hela sommaren, göra strandhugg och ge konserter med vår egen musik. Hittills är en låt klar, med det kommer flera, säger Johannes Likar.

Till att börja med kommer de att ligga kvar några dagar vid slussens väntbrygga i Lelång för att fixa lite med utrustningen. Flotten drivs av en utombordsmotor och de har även en liten eka på släp.

För Marie Timle är alltid premiärslussningarna lite speciella. Att det den här gången blev en flotte med tält på understryker detta.

Marie Timle.
Marie Timle. Foto: Tommy Löfgren

Prov gav mersmak

Hon tog slussvaktarjobbet på prov sommaren 2014 och tänkte att det kunde bli en kul erfarenhet. Nu är hon fortfarande kvar.

– Det är ett fantastiskt och omväxlande jobb med alla möten med människor. Jag stortrivs, säger hon.

Artikeltaggar

Dalslands Kanal ABJohan TrollnäsLelångLennartsforsSchweizTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.