Hoppa till huvudinnehållet

Katten Mango ihjälbiten – lös hund tog sig in i huset

Publicerad:

En kväll i maj lyckades en lös hund av kamphundstyp ta sig in hos en familj i Rolfserud med tre katter. En av katterna – Mango, var olyckligtvis hemma och hittades senare ihjälbiten i familjens sovrum.

Det är onsdag kväll och Jenny är på jobbet medan hennes sambo Mikael grejar hemma i garaget. Uppe vid huset står altandörren på glänt för att familjens tre katter ska kunna springa in och ut som de vill. Plötsligt hör Mikael ett konstigt ljud.

– När min sambo kommer ut från altanen hör han en hög duns inifrån huset och tänker att ”det där låter inte som ett katt”, säger Jenny.

Jennys sambo Mikael får då syn på en hund som springer ut från huset genom altandörren. Den gör en lov på tomten men försöker sedan att ta sig in i huset igen.

– Då lyckas min sambo först att knuffa bort hunden så att den ramlar ner från trappan, men den var snabbt uppe igen och försökte ta sig in en gång till.

Mikael får nog, blir arg och lyckas till slut att få tag i nackskinnet på hunden.

Luktade dåligt

Ovetandes om vad hunden har ställt till med under tiden den varit inne i huset lånar Mikael ett koppel av en granne som har hund och går iväg för att försöka leta upp ägaren.

– Han träffar då på sambon till kvinnan som äger hunden och lämnar tillbaka den. De visste inte ens att den var borta, säger Jenny.

Det är först när Mikael kommer hem igen som han förstår att det är något som inte står rätt till.

– När han en stund senare går in källarvägen och kommer upp för trappan känner han att det luktar dåligt. Första tanken är hundskit, men när han sen kommer in i sovrummet hittar han vår katt ihjälbiten på sovrumsgolvet, berättar Jenny.

Erkänner

Katten Mango är redan avliden när hon hittas blodig i sovrummet. Mikael tar en bild med telefonen som bevis och går tillbaka till hundägarens sambo igen.

– Han visar ju bilden då och säger att ”det här gick inge bra.”, berättar Jenny.

Mannen erkänner att han precis har fått duscha hunden eftersom den varit blodig.

Jagade en annan katt

Efter händelsen åker Mikael för att hämta upp Jenny på jobbet. I bilen berättar han vad som hänt och Jenny blir omedelbart rädd för sina två andra katter som varit utomhus när olyckan inträffade.

– Jag fick panik och la ut en efterlysning på Facebook direkt. Det visade sig att samma hund hade jagat min andra katt bort till en granne där han sökt skydd 6 meter upp i ett träd och kissat ner sig, säger Jenny.

Hur mår ni efter händelsen?

– Vi är såklart jätteledsna hela familjen. Mango har sovit och kurrat på min arm i 12 år så jag kan knappt sova längre. Mina andra katter går här och skriker efter henne hela tiden. Det är en stor personlighet i en liten kropp som har försvunnit så det är jättetomt, säger Jenny.

Vad tänker du om det som hände?

– Det är ju fruktansvärt, och jag tänker ofta ”vad hade hänt om mitt barnbarn hade suttit på golvet där inne i sovrummet istället?”. Nu har jag i alla fall installerat en kattlucka så att jag kan ha altandörren stängd i fortsättningen.

Upprättat anmälan

En polisanmälan är gjord och har skickats vidare till länsstyrelsen som ska fatta beslut i ärendet.

– Vi har fått beskriva händelsen och nu tror jag att hundägaren har 14 dagar på sig att svara med sin version, säger Jenny.

Enligt polisanmälan ska hunden vara av rasen pitbullterrier. Hundägaren tar sitt ansvar i det som inträffat.

Artikeltaggar

Djur och natur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.