Hoppa till huvudinnehållet

Profiler och slussvaktare uppvaktades

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Slussvaktarna Gunilla Lundbom, Bosse Timle, Per-Arne Magnusson och Gunnar Åberg uppvaktades av Johan Trollnäs, vd och klanaldirektör, efter att de gått i pension.
Slussvaktarna Gunilla Lundbom, Bosse Timle, Per-Arne Magnusson och Gunnar Åberg uppvaktades av Johan Trollnäs, vd och klanaldirektör, efter att de gått i pension. Foto: Tommy Löfgren

Med tiden blir de profiler och kända personligheter. Drivna, serviceinriktade och Dalslands kanals ansikten utåt.

Det handlar om slussvaktarna, som varje säsong gör en oskattbar insats i sina möten med alla människor på och runt kanalen.

I samband med att Dalslands kanal öppnade årets seglationssäsong uppvaktades fyra pensionerade slussvaktare av Johan Trollnäs, vd och kanaldirektör.

Det skedde i måndags under en högtid vid Lennartsfors slusstation därinvigningen av årets kanalöppning ägde rum.

Gjort något extra

Alla har lång och trogen tjänst bakom sig och alla har gjort något extra av jobbet som slussvakt.

 Johan Trollnäs, vd och kanaldirektör, delade ut blommor och diplom till de fyra slussvaktarna som nu gått i pension.
Johan Trollnäs, vd och kanaldirektör, delade ut blommor och diplom till de fyra slussvaktarna som nu gått i pension. Foto: Tommy Löfgren

– Ni är väl värd att uppmärksammas och i dag när vi öppnar kanalen för trafik känns det extra lämpligt, säger Johan Trollnäs.

Personlig dedikation

De fyra fick blommor och var sitt fint diplom med en personlig dedikation.

De slussvaktare som gick i pension var;

Gunnar Åberg:

"För att du sedan 1996 tagit dig tid att prata med våra båtgäster vid slussen i Långbron och berätta om trakten och kanalens historia. Det har sedan 1996 blivit många som hört av sig för att visa sin uppskattning efter en resa på Dalslands kanal, där "Gunnar i Långbron" blivit ett begrepp.

Bosse Timle:

"För att du sedan 2013 varit slussvakt i Snäcke och spridit glädje och vänlighet bland båtgäster och landgäster och tillsammans med Gunilla Lundbom tagit hand om slussen vid Snäcke dit många gärna återvänt."

Gunilla Lundbom:

"För engagerat och inspirerande arbete vid Dalslands kanals slussar under många år. Redan 2005 började du som slussvakt i Gustavsfors och tillsammans med Bosse Timle skapade du en fantasifull och idérik värld för små och stora besökare vid Snäcke."

Per-Arne Magnusson:

"För att du sedan 2000 varit slussvakt i Buterud och troget återvänt från Spanien år efter år för att hälsa våra båtgäster med ett varmt "Välkommen till metropolen i Buterud, här händer absolut ingenting". En sanning med modifikation – för många var upplevelsen att se dig öppna slussporten för hand ett minne för livet."

Efter avtackningarna var det dags för de första båtarna att slussas genom Lennartsfors tre slussar. En av de första var en flotte med ett tält på där paret Norah Stienes och Johannes Likar ska tillbringa sommaren på Dalslands kanal.

Artikeltaggar

LennartsforsMänskligtTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.