Hoppa till huvudinnehållet

Nu lever vikingabyn upp igen

Publicerad:
Det kommer att dyka upp vikingar under familjedagen i Vikingacanter.
Det kommer att dyka upp vikingar under familjedagen i Vikingacanter. Foto: Nathalie Forsström

Vikingabyn i Nysäter lever upp igen. På lördag blir det familjedag hos vikingarna på Vikingacenter i Nysäter.

När vikingarna vaknar till i Nysäter är sommaren inne – det är ett talesätt som bär sanning för sägen. Värmlands Vikingacenter har öppnat portarna för besökarna och håller öppet hela sommaren tisdagar-lördagar, allt inom coronarestriktionernas ramar.

Utställningar, fika och glass lockar och sedan väntar lekskepp, badstrand och besök i vikingabyn.

Nytt för i år är Trollstigen genom sumpskogen med upptäckter att göra för uppmärksamma i alla åldrar. Örtagårdens växter prunkar och nere vid bryggan ligger såväl skeppet Glad som båten Thor Viking som vackra blickfång.

Sommarens stora arbete består i att byta ett eller flera bordsplankor på vikingaskeppet, detta för att skrovet skall vara starkt nog för att åter hålla för stormvindar ute på öppna sjöar som Vänern eller Glafsfjorden. Den som kommer till byn kan ibland se arbetet med att renhugga plankorna ur den stora furan från Långserud. Det tar sin tid – sommaren är räddad för män och kvinnor med yxa i handen!

Den som vill veta mer om hur vikingaskeppet Glad byggts och rustas kan vara med på ett seminarium via nätet som arrangeras på torsdagskvällen.

På lördag arrangeras en familjedag vid centret och byn, då det blir möjligt att pröva på yxkastning, bågskytte och lekar på Lekvallen. Den som vill kan ta sig en tur runt skogen och besvara tipsfrågor för både barn och vuxna. Det blir inledningsvis en timmes sagovandring, ledd av skalden Olav Smörtunga, runt i närområdet. Här finns det mycket att berätta om!

Sommarens medlemsutställning i vikingacentret presenteras också efter sagovandringen. Den har titeln När livet blev till tacksamhet och utgörs av ett 30-tal oljor med naturen och schamanska livsmöten som teman. Utställningen hänger fram till och med 17 juli.

Det är Föreningen Vikingaleden som arrangerar.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffle kommunVärmlands NysäterVärmlands vikingacenter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.