Hoppa till huvudinnehållet

Säsongspremiär på Tollebolls kvarn – en tidsresa på hundra år

Publicerad:
Ellionor Moberg, ansvarig för Mötesplats Tollebols kvarn, och Anneli Svensson, ansvarig för kaféet, är redo för säsongspremiär.
Ellionor Moberg, ansvarig för Mötesplats Tollebols kvarn, och Anneli Svensson, ansvarig för kaféet, är redo för säsongspremiär. Foto: Fredrik Tacacho

På lördag kommer det att börja osa våfflor vid Tollebolls kvarn igen. Kaféarrendatorn Anelli Svensson och Ellionor Moberg, ansvarig för Mötesplats Tollebols kvarn, ser fram emot att välkomna gästerna igen.

Eldsjälarna Urban Elveby och Lars Moberg gräver djupt och lastar upp jordlass efter jordlass intill grisarnas inhägnad vid Tollebols kvarn. Arbetet kommer så småningom resultera i ett tak som grisarna ska få svalka sig under i sommar. Ett svettigt kroppsarbete utan moderna maskiner, helt i stil med Tollebols inriktning. Allt från miljön till aktiviteter ska andas 1920-tal, berättar Ellionor Moberg, ansvarig för Mötesplats Tollebols kvarn.

– Hela syftet är att besökarna ska få en känsla av hur det var för hundra år sedan.

Eldsjälarna Lars Moberg och Urban Elveby sliter med det nya taket till grisarna.
Eldsjälarna Lars Moberg och Urban Elveby sliter med det nya taket till grisarna. Foto: Fredrik Tacacho

Sommarens feriepraktikanter på Tollebol kommer till exempel att bära tidstypiska kläder som har designats av kläddesignern Gudrun Sjödén.

Besökarna kommer att få chansen att leva som bönder på 1920-talet. Bland annat kommer det finnas möjlighet att bära hinkar från stallet till jordkällaren där ”mjölken” ska förvaras efter ”mjölkningen”.

Svenskt, ekologiskt och om möjligt lokalt är ledorden för produkterna i kaféet. "Vi säljer till exempel glass från Steneby", säger Anneli Svensson.
Svenskt, ekologiskt och om möjligt lokalt är ledorden för produkterna i kaféet. "Vi säljer till exempel glass från Steneby", säger Anneli Svensson. Foto: Fredrik Tacacho

Liksom i fjol är det Anneli Svensson och sambon Viktor Johansson som ansvarar för Tollebols kafé. Efter flera veckor av städ, fix och planering är de nu redo för sin andra sommar på kaféet.

I och med att många ”hemestrade” var premiäråret över förväntan.

– Det var många Åmålsbor som kom hit för första gången. Antalet gäster ökade, trots coronan, säger Anneli Svensson.

Stora ytor

Med stora ytor utomhus finns det goda möjligheter att sprida ut gästerna.

– Ni hade organiserat det så bra med beställningar och köer, säger Ellionor Moberg.

Kafékonceptet, med vanliga och matiga våfflor i fokus, bibehåller de även i år.

– Vi försöker jobba på detaljerna i år och förbättra och förädla produkten, säger Anneli Svensson.

– Ni kan ju inte ta bort våfflorna, det har det ju varit det här i 25–30 år, fyller Ellionor Moberg i.

Ellionor Moberg och Anneli Svensson framför den gamla hjulkvarnen som är daterad till 1875. Den nuvarande kvarnen är dock inte den första på platsen. Enligt historiska källor ska det ha funnits en kvarn på platsen redan på 1200-talet.
Ellionor Moberg och Anneli Svensson framför den gamla hjulkvarnen som är daterad till 1875. Den nuvarande kvarnen är dock inte den första på platsen. Enligt historiska källor ska det ha funnits en kvarn på platsen redan på 1200-talet. Foto: Fredrik Tacacho

Under våren malde Åmåls västra byalag mjöl i den gamla kvarnen. Mjöl som kommer att säljas i handelsboden nu i sommar.

– Sedan bakar byalaget och säljer Dalslandskakor i handelsboden, säger Ellionor Moberg.

Tollebols kvarn kommer att hålla öppet dagligen fram till den 15 augusti. Den 29 juli har dock Bokdagar i Dalsland abonnerat stället.

Bokbussen parkerar

Kaféet, museet och handelsboden öppnar på lördag, då även Bibliotek Dalsland gästar med sin bokbuss. När feriepraktikanterna och djuren – grisarna, fåren och kossorna – ansluter efter midsommar är högsäsongen igång på allvar.

Varje tisdag i juli kommer, som traditionen bjuder, cykeltipsrundor att arrangeras, med start och mål vid kvarnen. Just cyklister kommer att bli en viktig målgrupp framöver, menar Anneli Svensson.

– De håller ju på att smygstarta cykelleden Vänerleden som går förbi här. Vi ska satsa på att marknadföra oss lite mer mot cyklister och ha verktyg, pump och första-hjälpen-kit här vid kaféet.

Till årets säsong har det tillkommit ytterligare ett kafébord med en kvarnsten som tidigare användes i kvarnen. ”Det var en man som hade den i sin trädgård och en dag när han satt här ute vid kvarnen frågade han om vi ville ha tillbaka den”, säger Ellionor Moberg.
Till årets säsong har det tillkommit ytterligare ett kafébord med en kvarnsten som tidigare användes i kvarnen. ”Det var en man som hade den i sin trädgård och en dag när han satt här ute vid kvarnen frågade han om vi ville ha tillbaka den”, säger Ellionor Moberg. Foto: Fredrik Tacacho
Jonny Svensson är en av alla eldsjälar i Åmåls västra byalag, som ser till att hålla Tollebols kvarn i skick. Här fixar han till parkeringsplatsen inför säsongspremiären.
Jonny Svensson är en av alla eldsjälar i Åmåls västra byalag, som ser till att hålla Tollebols kvarn i skick. Här fixar han till parkeringsplatsen inför säsongspremiären. Foto: Fredrik Tacacho
Kjell Norelius modell av Björkils skola kommer att kunna beskådas i kaféet.
Kjell Norelius modell av Björkils skola kommer att kunna beskådas i kaféet. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Ellionor MobergSamhälleTollebolTollebols kvarn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.