Hoppa till huvudinnehållet

Sex besöksmål: Frivilliga håller historien vid liv

Publicerad:
Årbols skolmuseum hade ett uppsving i besöksstatistiken förra sommaren, när alla semestrade på hemmaplan.
Årbols skolmuseum hade ett uppsving i besöksstatistiken förra sommaren, när alla semestrade på hemmaplan. Foto: Andreas Dagström

Sett till antalet invånare har Åmål många museum som uppmärksammar olika aspekter av hur det var förr i tiden. Här är sex besöksmål där historien hålls vid liv av ideella entusiaster.

Museerna hålls igång av föreningar och deras frivilliga medlemmar. Coronapandemin skapade stor osäkerhet i fjol, inte minst för att kärntruppen på flera håll består av personer i riskgrupp.

Mycket har blivit inställt även i år, framför allt stora planer som midsommarfirande i Örnäsparken som vanliga år samlar många hundra personer till ringdans och picknick. Men grundtanken hos föreningarna är att de vill kunna hålla öppet i den utsträckning det går. Det finns en försiktighet, men också en förhoppning om att coronarestriktionerna över tid kommer att lätta.

Järnvägsmuseum, industrimuseum, landsbygdsmuseum, skolmuseum, hembygdsmuseum och friluftsmuseum. Det är bara att välja. De är alla öppna – i olika utsträckning.

  • Skolmuseet är inrymt i Årbols skola med två klassrum och omfattande samlingar av bland annat läromedel.
    Skolmuseet är inrymt i Årbols skola med två klassrum och omfattande samlingar av bland annat läromedel. Foto: Inger Larsson
  • Museiansvarige Conny Lidén i tjänst vid Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg vid förenings 30-årsjubileum år 2006.
    Museiansvarige Conny Lidén i tjänst vid Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg vid förenings 30-årsjubileum år 2006. Foto: Ove Rydh
  • I Tollebol finns en handelsbod med lokalproducerade varor, bland annat grönsaker från intilliggande Lyckans gård och mjöl malet på plats. Feriepraktikanten Isac Fridlund var en av dem som skötte försäljningen.
    I Tollebol finns en handelsbod med lokalproducerade varor, bland annat grönsaker från intilliggande Lyckans gård och mjöl malet på plats. Feriepraktikanten Isac Fridlund var… Foto: Karin Olsson
  • Christoph Koczulla och Jonas Koczulla från Hannover i Tyskland matar kossorna i Tollebol.
    Christoph Koczulla och Jonas Koczulla från Hannover i Tyskland matar kossorna i Tollebol. Foto: Karin Olsson
  • Den intakta interiören från Hesselboms tandläkarmottagning är en av huvudattraktionerna på Åmåls hembygdsmuseum.
    Den intakta interiören från Hesselboms tandläkarmottagning är en av huvudattraktionerna på Åmåls hembygdsmuseum. Foto: Jan Andersson
  • Snarhögsgården, en dalsländsk gård från början av 1800-talet, flyttades från Laxarby till Örnäsparken 1931 och är tidstypiskt möblerad.
    Snarhögsgården, en dalsländsk gård från början av 1800-talet, flyttades från Laxarby till Örnäsparken 1931 och är tidstypiskt möblerad. Foto: Eva Tranefeldt
  • Stig Pettersson är ordförande i föreningen som driver Åmåls industrimuseum C. W. Thorstensons mekaniska verkstad.
    Stig Pettersson är ordförande i föreningen som driver Åmåls industrimuseum C. W. Thorstensons mekaniska verkstad. Foto: Karin Olsson

För Årbols skolmuseum, alldeles intill E45 och stor antik- och loppisförsäljning, innebar fjolårets hemestrande ett uppsving. Dalslänningar på utflykt svängde av vägen för att ta sig en titt.

För Åmåls järnvägsmuseum däremot innebar coronan ett stort tapp i och med att alla utländska besökare uteblev. Här har Conny Lidén varit museiansvarig i drygt 40 år.

Hit kommer många entusiaster med specialintresse och verkliga kännare som inte sällan är långväga, från Tyskland, Storbritannien och inte minst Norge. Och de uteblev förra året av uppenbara skäl.

– Vi hade få besökare i fjol. Det var en markant skillnad, säger Conny Lidén.

Lantdjur och våfflor

Störst bland museerna är det yngsta. Mötesplats Tollebols kvarn, som är inriktat på att ge en upplevelse av livet på landet vid förra sekelskiftet, går in på sin fjärde sommar. Här räknade i fjol ansvariga Ellionor Moberg in 5000 besökare till området kring 1800-talskvarnen. Lantdjuren flyttar in i midsommarveckan men till attraktionerna hör även våfflor och klengås med bröd bakat på mjöl som är malet på plats.

Feriepraktikanter från Åmåls kommun hjälper besökarna till rätta och aktiverar barnen. På plats finns grisar, får och kaniner och ett par kupor med nordiska honungsbin.

– Jag vurmar kanske mest för bina vi fick förra året, säger Ellionor Moberg.

Konst och böcker

I Tollebol blir det utställning med konstnären och illustratören Johan Granath. Byalagets populära cykelrundor med tipsfrågor fortsätter och det blir litterära besök från Dalslandsbibliotekens bokbuss och Bokdagar i Dalsland.

Åmåls hembygdsmuseum är indelat i olika miljöer. Mest uppseendeväckande är tandläkarkliniken och handelsboden, men här finns också bland mycket annat saker från kända Wirströms konditori. Åmålsortens hembygdsförening sköter också friluftsmuseet i Örnäsparken med Snarhögsgården från Laxarby som kronan i samlingen av historiska Dalslandstypiska byggnader.

Gerhard Jansson från Åmål har ett brett historiskt intresse och är starkt engagerad i flera föreningar och förbund med syfte att bevara kunskapen om det som varit för kommande generationer.

– Det är lite oroande att det blir en andra coronasommar, säger han.

Nya vanor

Han tror det kan finnas en risk för att det inställda inte återuppstår när kontinuiteten och traditionen brutits. Människor kanske hinner skaffa sig nya vanor och traditioner. Både frivilligkraften och besökarna behövs för att museerna ska överleva.

Åmåls industrimuseum CW Thorstensons mekaniska verkstad har fem–sex frivilliga guider som tar emot och visar runt. Även här var besökarna få i fjol när exempelvis bussresorna uteblev. Här finns en samlingsutställning med föremål från Åmåls olika industrier, men också en bevarad 1920-talsverkstad, inklusive kontor och lägenhet där ägarfamiljen bodde.

På Not Quite i Fengersfors finns också en industrihistorisk utställning intill den intakta pappersmaskinen. På bruket sattes 1951 världens första massakokare för kontinuerlig drift i produktion levererad av Kamyr i Karlstad.

Artikeltaggar

Åmåls järnvägsmuseumÅmåls kommunÅrbols skolmuseumC.W. Thorstensons mekaniska verkstadEllionor MobergFengersfors brukFritid och livsstilGerhard JanssonJÅÅJNöje/KulturÖrnäsparkenSommar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.