Hoppa till huvudinnehållet

Över 100 bekräftade fall av deltavarianten i Värmland: ”Vi kommer att hitta fler fall”

Publicerad:
Reporter Lilly Rung Klint
Lilly Rung Klint
lilly.rungklint@nwt.se
102 fall av deltavarianten har bekräftats i länet.
102 fall av deltavarianten har bekräftats i länet. Foto: Tommy Andersson

Smittskydd ser en ökning av deltavarianten och före helgen rapporterades att 102 fall har bekräftats i Värmland.

– Vi kommer att hitta fler fall i länet, enligt smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Deltavarianten som tidigare kallades den indiska mutationen är mer smittsam än de varianter som varit dominerande i Sverige så här långt under pandemin.

Den befaras också ge ökad sjuklighet, men datan kring detta är än så länge fortfarande begränsad, enligt Smittskydd Värmland.

– Vi ser en ökning och i dagsläget har 102 fall av deltavarianten bekräftats i Värmland. Ur ett smittspridningsperspektiv är det bekymmersamt och vi kommer att hitta fler fall i länet. Inte minst med tanke på att alla prover kommer att typas framöver, skriver Ingemar Hallén i veckans utökade lägesbild.

En dos inte nog

Efter två vaccindoser ska skyddet mot deltavarianten vara lika stort som mot de andra mutationerna, men preliminära studier visar att skyddet efter endast en dos inte är lika effektivt mot denna variant.

– Därför behöver vi tänka oss för och fortsätta att vara noga med att följa de allmänna råden i väntan på att en större del av invånarna i Värmland är färdigvaccinerade, fortsätter Ingemar Hallén.

Artikeltaggar

CoronavirusetIngemar HallénPandemiRegion VärmlandSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.