Hoppa till huvudinnehållet

BÄSTA Åmålstipsen: Löparen som är Dalslandskär

Publicerad:
Sofie Nelson på språng i den fina men kuperade miljön på Sörknatten. Foto: Privat

Sofie Nelson, löpare från Åmål, bor i Värmland men har en stor förkärlek till Dalsland. Hon arbetar aktivt med att få fler att upptäcka det lilla landskapets storhet.

Vilka är dina smultronställen i Åmål?

– Jag tycker att det är väldigt mysigt nere vid hamnen. Vi brukar ta med lite fika och sätta oss där någonstans. Sedan är det väldigt fint vid alla tjärnar längs med Storspåret också.

Har du något favoritminne från sommar-Åmål?

– Till det att jag var 15 år var det bara golf som gällde. Jag har många fina minnen från Forsbacka och golflägren där på sommaren.

Forsbacka GK i sommarskrud. Här tillbringade Sofie Nelson många timmar under uppväxtåren.
Forsbacka GK i sommarskrud. Här tillbringade Sofie Nelson många timmar under uppväxtåren. Foto: Fredrik Tacacho

Vad är det bästa med Åmål på sommaren?

– Att det ligger så nära vattnet. Det är en stor fördel att man kan åka och bada var man än är. Bor man här har man världens bästa utgångsläge också. Inom 30 minuter med bil har man flera olika fina vandringsleder, som Sörknatten, Yttre Bodane och Pilgrimsleden.

Hur ser årets semesterplaner ut?

– Jag tänker testa att springa en massa nya leder och redan testade leder runt Åmål. Det finns många slingor att springa. På sommaren är jag mycket i familjens sommarstuga i Dals Långed också.

Har du några sommartips i Åmål?

– Då tycker jag att man ska vandra, paddla kanot eller kombinera de sakerna. En cykeltur till Tollebols våffelkafé är också supertrevligt.

Vilken är den finaste sommarlöpningen i Åmål?

– Om man börjar centralt är det fint att springa via alla hamnar mot Örnäs och spåret där. Det är en lagom runda för många. Då har man hela tiden vatten eller skog runt omkring sig.

Vilken är den bästa sommarsporten, förutom löpning?

– Jag önskar att det blev mer golf, men vandra och cykla är härligt. Man kommer lite längre på cykel.

Trots att hon i dag bor i Karlstad är det mycket som drar i Åmål – familjen och naturen. Hon är en sann Dalslandsambassadör och känner sig ofta som en medarbetare på turistbyrån när hon pratar gott om Dalsland, berättar hon. För att fler ska upptäcka Dalslands potential arrangerar hon bland annat löparhelger på Baldersnäs med jämna mellanrum.

– Jag är Dalslandskär. Jag försöker ofta få folk att komma hit och springa. Det är lite av en bortglömd pärla. Det är mycket mer varierad natur än i Värmland till exempel. Det är något speciellt med alla sjöar och alla berg som är tillräckligt höga för att man ska få en fin utsikt.

Artikeltaggar

ÅmålDals LångedForsbackaFritid och livsstilKarlstadLöpningPilgrimsledenSofie Nelson RaskSommarTerränglöpningTollebolTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.