Hoppa till huvudinnehållet

Tjejernas sommarjobb: Driver eget våffelkafé

Publicerad:
Lova Francisco, Cajsa Persson Teiler och Linnea Nilsson ska driva våffelkaféet Gårdsvåfflan på innergården på Kyrkogatan 15 i Åmål under sommaren. Startkapital, hjälp och coachning får de från organisationen Ung drive.
Lova Francisco, Cajsa Persson Teiler och Linnea Nilsson ska driva våffelkaféet Gårdsvåfflan på innergården på Kyrkogatan 15 i Åmål under sommaren. Startkapital, hjälp och coachning får de från organisationen Ung drive. Foto: Karin Olsson

På lördagen öppnar våffelkaféet Gårdsvåfflan på innergården på Kyrkogatan 15 i Åmål. Det kommer att vara öppet fram till första veckan i augusti och drivas av tre driftiga gymnasietjejer – Linnea Nilsson, Lova Francisco och Cajsa Persson Teiler. Stöd och hjälp har de fått från organisationen Ung drive.

Barndomsvännerna Lova Francisco, Cajsa Persson Teiler och Linnea Nilsson har känt varandra nästa så länge de kan minnas. Till hösten börjar de sista året på samhällsprogrammet på Karlbergsgymnasiet och i sommar ska de driva våffelkafé på Linnea Nilssons innergård på Kyrkogatan 15 i Åmål.

Idén fick de i februari och det gick ganska snabbt när de väl bestämde sig.

– Det var mest lite på skoj först, men sen tyckte vi att det var en bra idé. Vi hade ändå inget annat sommarjobb, säger Lova Francisco.

Då de behövde söka pengar så hittade de organisationen Ung drive, som finns i hela Sverige och samarbetar med en rad kommuner bland annat Åmål. Ung drive vänder sig till ungdomar 15 till 18 år och förutom ekonomiskt stöd så erbjuds mycket annan hjälp för unga att starta företag och tjäna egna pengar på sommarlovet. De tre Åmålstjejerna har fått startkapital, en egen coach och en hel veckas digital kurs.

– De har hjälpt oss jättemycket och gett inspiration. Vi har fått med oss mycket mer än vi trodde från början. Den här veckan har vi haft digitala föreläsningar på olika teman hela dagarna. Det har varit tips om försäljning och marknadsföring och vi har fått lära oss om bokföring, ekonomi och lagar, säger Cajsa Persson Teiler.

För att få hjälp av Ung drive fick de först göra en ansökan. De blev antagna i april direkt på telefon även om det egentligen brukar vara en längre process. De är väldigt nöjda med den hjälp de har fått.

– Vi skulle garanterat rekommendera det, säger Lova Francisco.

Linnea Nilsson, Lova Francisco och Cajsa Persson Teiler kommer att servera veganska frasvåfflor med egentillverkad jordgubbssylt på sitt gårdskafé i sommar.
Linnea Nilsson, Lova Francisco och Cajsa Persson Teiler kommer att servera veganska frasvåfflor med egentillverkad jordgubbssylt på sitt gårdskafé i sommar. Foto: Karin Olsson

Till våfflorna på sommarkaféet som fått namnet Gårdsvåfflan kommer de att servera egentillverkad jordgubbssylt.

– Vi var till och med i Edsvalla och plockade jordgubbarna själva. 20 liter blev det till att börja med, säger Cajsa Persson Teiler.

De har också lagat saft och marmelad av rabarber och våfflorna kommer att vara veganska frasvåfflor. Receptet har de hittat på nätet, men gett det sin egen touch. Enligt tjejerna själva, så var detta, efter provgräddning det klart godaste receptet. Det kommer även att finnas ett glutenfritt alternativ.

– Vi har öppet alla dagar utom måndagar så länge vädret tillåter, säger Linnea Nilsson.

Eftersom de bara kommer att ha sittplatser utomhus, så kommer de att hålla stängt om vädret är för dåligt. Man kan välja om man vill sitta på gården eller ta med sig sin våffla.

– Lite småskurar kan ju gå bra, men inte om det är hällregn. Vi kommer att sätta upp skyltar och informera på sociala medier om vi måste hålla stängt, säger Linnea Nilsson.

Barndomsvännerna Linnea Nilsson, Cajsa Persson Teiler och Lova Francisco börjar sista året på samhällsprogrammet i höst. I sommar ska de driva våffelkaféet Gårdsvåfflan tillsammans.
Barndomsvännerna Linnea Nilsson, Cajsa Persson Teiler och Lova Francisco börjar sista året på samhällsprogrammet i höst. I sommar ska de driva våffelkaféet Gårdsvåfflan tillsammans. Foto: Karin Olsson
Linnea Nilsson,  Lova Francisco och Cajsa Persson Teiler ska driva våffelkaféet Gårdsvåfflan på innergården på Kyrkogatan 15 i Åmål under sommaren. Startkapital, hjälp och coachning får de från organisationen Ung drive.
Linnea Nilsson, Lova Francisco och Cajsa Persson Teiler ska driva våffelkaféet Gårdsvåfflan på innergården på Kyrkogatan 15 i Åmål under sommaren. Startkapital, hjälp och coachning får de från organisationen Ung drive. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålFritid och livsstilUng driveUngdomarVåfflor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.