Hoppa till huvudinnehållet

Ändå något slags blues i Åmål

Publicerad:
Jan Lorentsson
jan.lorentsson@provinstidningen.se
Geir Westby har spelat många gånger i Åmål, inte minst under bluesfestivalerna. På lördag spelar han på Strandcafét under Krögarblues.
Geir Westby har spelat många gånger i Åmål, inte minst under bluesfestivalerna. På lördag spelar han på Strandcafét under Krögarblues. Foto: Ove Rydh

Bluesfesten ställdes in – men blues blir det ändå i Åmål under veckoslutet med start redan ikväll. Fem krögare erbjuder blues både dag- och kvällstid.

Den som vill hjälpa bluesföreningen och andra klubbar i Åmål, erbjuds köpa ett bluesarmband för att ge stöttning och betala för underhållningen.

Redan förra året arrangerades en form av krögarblues vid tiden för då bluesfestivalen skulle ha hållits. Så blir det nu också – vi är faktiskt inne i bluesveckan och ett normalt år skulle hela Åmål ha bubblat och svängt av musik från morgon till natt.

Långtifrån så stort blir Krögarblues. Fem krögare har dock slagit sig samman för att vinkla underhållningen åt blueshållet.

– Det sägs att det kommer att bli mycket folk, säger Bente Hjelm på Blå, en av krögarna. Det finns ett uppdämt behov av att få komma ut och lyssna på livemusik.

– Sedan är det upp till oss krögare att se till att det inte blir för mycket folk, så att det blir en säker upplevelse.

Redan under gårdagskvällen spelade Dan och Dennis blues på Åmåls stadshotell/Bakfickan. De återkommer imorgon. Ikväll spelar Örjan Hjort låtar med tema från blueslegendaren Robert Johnson. Senare på kvällen uppträder Axel Agdur.

Grannrestaurangen Kupén har programmet blues-BBQ ikväll, bluesfeeling och sittande nattklubb på fredag-lördag, och avslutar på lördagskvällen med Freddie Nyström Bluesband.

Trattoria Buongiorno erbjuder trubadurkväll med Jansson Sisters ikväll, musikkväll med Axel Agdur på fredag och på lördag blir det Eva and the B:s, som består av Eva Karlefjärd, Bo Hansson och Bertil Löfdahl.

Göran Blues tillbaka

Restaurang Blå vid marinan kör 60-talsmusik med Arvid och Pejje dagtid torsdag och fredag. Under tidiga kvällen torsdag och fredag spelar Göran Blues Band, en flitig gäst på Åmåls bluesfestivaler genom åren. Fredagskvällen avslutas med Krigge på bryggan. Lördagen på Blå innebär Caroline Waters på bryggan samt Bull’s Eyes Blues och avslutas med Waves by night.

Strandcafét har samlat sin blues till lördagen, då det blir i tur och ordning Eva Karlefjärd, Pee Gees, Geir Westby, Fat Bull & Gräset Brinner samt på kvällen ”jam” med gästerna Ulf ”Larven” Johansson och Richard Tehler.

– Det blir full trädgård, säger Pelle Skjervik på Strandcafét. Men som tiderna är måste man ha tillstånd, och det har vi fått. Vi ser till att det finns plats för en kvadratmeter per besökare och sittplats till alla.

Krögarblues är inte att betrakta som en gemensam festival, även om det finns en gemensam nämnare – bluesmusiken. Restaurangerna gör på lite olika sätt, någon har betalning vid entrén, andra har gratis entré.

Stöttar föreningar

Krogarna kommer att sälja ett bluesarmband där intäkterna oavkortat går till föreningslivet i Åmål. Tanken är att både bluesföreningen och de föreningar som brukar jobba under bluesen med campingar, servering, städ och annan service, ska få en aning kompensation för att bluesfestivalen inte blir av denna sommar heller.

Förhoppningen bland de inblandade krögarna är förstås att bluesfestivalen är tillbaka precis som vanligt 2022, och att detta år och förra året var undantag.

Göran "Blues" Karlsson spelar på Blå.
Göran "Blues" Karlsson spelar på Blå. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

BakfickanBluesBlåJeels KitchenKrogarKupénMusikNöjen och evenemangStrandcaféetÅmålÅmåls centrumÅmåls stadshotell

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.