Hoppa till huvudinnehållet

Klubbat i Åmål: Simhallen renoveras – och får ny rutschkana

Publicerad:
Åmåls simhall ska renoveras för närmare 50 miljoner kronor, med start i höst.
Åmåls simhall ska renoveras för närmare 50 miljoner kronor, med start i höst. Foto: Ina Sollander

Kommunstyrelsen i Åmål beslutade att Åmåls simhall ska renoveras med start i höst. Arbetet ska ta cirka 14 månader.

Det innebär en kostnad för det kommunala fastighetsbolaget Åkab med 47,5 miljoner kronor. För kommunens teknik- och fritidsnämnd blir det en hyreshöjning på två miljoner till cirka 6 miljoner kronor per år.

De elva politikerna i kommunstyrelsen gick på förslaget om allt som gällde upprustning av bassänger, ombyggnation av gymdelen och modernisering av vattenreningen. Däremot var oppositionen emot att bygga en vattenrutschkana, som enligt förslaget delvis ska gå utanför själva simhallen. Där såg SD, C och M en möjlighet att få ner kostnaden något.

Sverigedemokraten Ove Kaye föreslog därför att den delen av renoveringen skulle utgå. Hans förslag gillades av de övriga borgerliga politikerna i styrelsen. Men majoriteten höll fast vid förslaget som tagits fram av kommunstyrelsens arbetsutskott, där delen med rutschkanan ingick.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) samt övriga tre socialdemokrater, Jerry Saxin, Olof Eriksson och Ewa Arvidsson, röstade för ursprungsförslaget, liksom Peter Olsson (V) och Lotta Robertsson Harén (MP). Det gav sex röster för förslaget. Det hjälpte inte att de fem oppositionspolitikerna röstade nej: Michael Karlsson (M), Ulla Berne (M), Lars-Olof Ottosson (C), Anders Bäckström (C) och Ove Kaye (SD).

Med 6–5 vann arbetsutskottets förslag. Rutschkanan ska med andra ord byggas i samband med renoveringen.

Uppskjuten renovering

Att behovet av renovering är stort skriver Säffle-Åmåls fritidschef Viktor Weiberg under på.

– Det är stort. Men som helhet är anläggningen bra skött. Det hela är mer att se som en sista pusselbit i renoveringsarbetet. När man renoverade 2013–2014 lämnade man de två äldsta bassängerna. De har kanske fått vänta längre än väntat, men nu kommer det bli gjort.

Orsaken till behovet är bland annat att det finns en säkerhetsrisk, då kakel har släppt och man vågar inte ens tömma bassängerna på grund av risk för att material ska lossna. De nya bassängerna kommer att byggas i stål.

Undervisningsbassängen ska också få vattensprut och bubblor.

Även reningen kommer att förbättras, så att den följer de nya krav som Folkhälsomyndigheten har ställt på anläggningar i Sverige.

– Annars är detta en jättefin anläggning. I övrigt är den i fint skick, säger Viktor Weiberg.

Ska förklara ökning

Kommunstyrelsen hade också punkten om finansiering av simhallens renovering på sitt bord. Beslutet blev att hänskjuta till budgetutskottet att se till att teknik- och fritidsnämnden får möjlighet att klara de hyreshöjningar som renoveringen innebär. Dessa höjningar blir då aktuella i slutet av 2023 – om renoveringen startar i höst.

Kostnaden på 47,5 miljoner kronor för hyresvärden Åkab ska tas in via hyran, som då kommer att öka från cirka fyra till sex miljoner kronor per år.

Ett tilläggsyrkande av Lars-Olof Ottosson (C) om att kommunfullmäktige inför beslutet om finansieringen i augusti ska få en redovisning om varför renoveringskostnader har ökat från den första beräkningen till nu, gick igenom. Detta beslutades alltså i tillägg till att finansieringen hänskjuts till budgetutskottet.

Ett tillägg från Michael Karlsson (M) om att det ska redovisas en kalkyl på hur investeringarna ska finansieras, röstades dock ner.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls simhallFritid och livsstilPolitikSimsport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.