Hoppa till huvudinnehållet

Vikingakamp i Gladhem för hela familjen

Publicerad:
På lördag arrangerar Föreningen Vikingaleden en familjedag med bland annat bågskytte, yxkastning och lekar.
På lördag arrangerar Föreningen Vikingaleden en familjedag med bland annat bågskytte, yxkastning och lekar. Foto: Diana Dragic

Hela sommaren håller vikingarna hov i byn Gladhem i Nysäter – men vissa dagar händer det mer än annars. Så är det på lördag, när det blir femkamp i byn för alla leklystna, barn som vuxna.

Kasta yxa och skjuta båge hör förstås till, men man skall dessutom bland annat tyda runor – det kräver andra förmågor som även de tillhörde vikingalivet.

Dagen bjuder också på två invigningar i lekens tecken. Utanför Värmlands Vikingacenter har en spelplan byggts upp där hugade kan ägna sig åt det som brukar kallas för vikingarnas schack. Spelet har det krångliga namnet hnefatavl och kräver sin lilla instruktion, men kommer man väl igång är det inte komplicerat – men spännande! Kungen står i centrum för det som händer i spelet och det gäller för hans krigare att försvara honom mot fienderna som anfaller.

Vid samma tillfälle invigs också ett nytillverkat runbord, avsett att användas för den som vill lära sig runornas mysterier på ett lekfullt sätt.

Utställningen ”När livet blev till tacksamhet” hålls öppen och med den som utgångspunkt finns det också möjligheter för de som vill att själva rita eller måla sina inspirationsbilder, under ledning av vikingar som kan konsten.

Artikeltaggar

Föreningen VikingaledenNöje/KulturVärmlands NysäterVärmlands vikingacenter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.