Hoppa till huvudinnehållet

Identifieringen väntas vara klar till kvällen

Publicerad:
Polisen höll en pressträff på Örebro flygplats. Från vänster: Peter Carlsson, Helena Gullberg, säkerhetssamordnare på Örebro kommun, Lars Bröms, Linda Borgsved och Inga-Lill Persson från polisen.
Polisen höll en pressträff på Örebro flygplats. Från vänster: Peter Carlsson, Helena Gullberg, säkerhetssamordnare på Örebro kommun, Lars Bröms, Linda Borgsved och Inga-Lill Persson från polisen. Foto: Kicki Nilsson/TT

Klockan 15 på söndagen väntas det kraschade flygplanet i Örebro bärgas från olycksplatsen. Till kvällen beräknar även polisen att arbetet med att identifiera de omkomna är färdigt.

Planen är att flygplanet som i torsdags kraschade strax utanför landningsbanan på Örebro flygplats ska bärgas under dagen. Om allt går som det ska påbörjas flytten klockan 15. Bärgningen görs genom att lyfta upp vraket i en täckt transport som går direkt till Statens haverikommissions lokal i Strängnäs.

"Flygplanet har, och kommer fortsatt under dagen att, förberedas för lyft och transport. Det innebär bland annat att skruva ut viss elektronik, avionik samt eventuella minnesenheter. Även motorn kommer att separeras – vilket inte är ovanligt – och vingarna ska demonteras. När vraket är transporterat lämnar vi flygplatsen", skrev Peter Swaffer i en kommentar till TT under söndagsförmiddagen.

Det fortsatta arbetet efter bärgningen innefattar mer djupgående analyser av exempelvis ljudupptagningar, motorundersökning och en fullständig teknisk genomgång.

Identifiering

Prognosen är även att identifieringsarbetet av de nio personer som omkom i olyckan ska vara klart under söndagen, berättar Lars Bröms vid Stockholmspolisen på en pressträff i Örebro på söndagen.

– Jag ser en prognos att vi troligtvis till kvällen ska kunna meddela polisregion Bergslagen full identitet på samtliga omkomna, säger Bröms, som är på plats för att hjälpa till i identifieringsarbetet.

Som insatsledare för polisens DVI-team (disaster victim identification) blev han inblandad redan i torsdags för att bistå i arbetet.

– I torsdags strax efter klockan åtta blev jag uppringd av en kollega att vi hade ett förmodat flyghaveri i Örebro. Jag startade med att larma in mitt team, säger Lars Bröms.

Besökt olycksplatsen

När teamet anlände till platsen omkring klockan två på natten började de att undersöka olycksplatsen. Ett anhörigmöte ordnades på fredagsförmiddagen.

– Det blev vår huvuduppgift på fredagen, att informera de anhöriga hur identifieringsprocessen går till.

Samma dag transporterades de avlidna till Linköping för identifiering.

Under söndagen har anhöriga och kamrater från klubben fått besöka olycksplatsen.

– Det är en otrolig viktig del i sorgeprocessen, om man nu orkar, att få en möjlighet att se platsen, säger Bröms.

Rättad: Tidigare text hade fel benämning på Statens haverikommission.

Flygplansvraket i närheten av Örebro flygplats. Nio personer tillhörande den lokala fallskärmsklubben omkom i olyckan.
Flygplansvraket i närheten av Örebro flygplats. Nio personer tillhörande den lokala fallskärmsklubben omkom i olyckan. Foto: Jeppe Gustafsson

Artikeltaggar

Brott & blåljusFlygolyckaInrikes/utrikesÖrebro flygplats

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.