Hoppa till huvudinnehållet

Gammal byggteknik: Stolpverk restes på kurs i Fröskog

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Kursledaren Fritiof Runhall diskuterar vinklar och teknik med David Slättne.
Kursledaren Fritiof Runhall diskuterar vinklar och teknik med David Slättne. Foto: Karin Olsson

Med yxa, stämjärn och egentillverkad träklubba fick åtta kursdeltagare, inklusive initiativtagaren Karl Hallberg, lära sig om gamla träbyggnadstekniker. Kursen hölls från torsdag till söndag i Kleva, nära bergbrottet i Fröskog.

– Vi provar att arbeta i skogen med skogens material och ser vad som händer, säger Karl Hallberg.

Helgens kurs i stolpverksbygge var ett led i att starta vad Karl Hallberg och Cajsa Branchetti Hallberg kallar för en "Slöjdbiotop". Fengersforsparet, som båda är aktiva inom konst och konsthantverk, köpte för en tid sen en gammal skogsgård i Kleva. Tanken är att skapa en ny mötesplats för slöjd där man tar vara på skogens eget material direkt på plats där det växer.

– Vi tänker att det ska bli en mötesplats där människor gör saker tillsammans – som att slöjda och laga mat – och att man skapar själva platsen tillsammans, säger Cajsa Branchetti Hallberg.

– Vad finns det för material omkring oss och vad kan vi göra av det? Här finns granar och mängder av björk, som är ett populärt slöjdmaterial. Vi vill prova att slöjda nära skogen med gamla och nya tekniker och för samtida behov, säger Karl Hallberg.

Samir Rizkallah från Dals Ed var en av deltagarna på kursen i stolpverksbygge, som pågick från torsdag till söndag i Kleva, Fröskog.
Samir Rizkallah från Dals Ed var en av deltagarna på kursen i stolpverksbygge, som pågick från torsdag till söndag i Kleva, Fröskog. Foto: Karin Olsson

Till kursen i stolpverksbygge var materialet gran. Träet bearbetades med gamla tekniker och med stämjärn, yxa, slöjdkniv, borr och handsåg. Deltagarna fick bland annat lära sig hur man gör tapphål för att foga samman trä och om slipning av verktyg. De fick även börja med att tillverka sin egen träklubba från ett stycke ved.

– Det var en ganska bra introduktion till att lära känna materialet och verktygen, säger Anders Lagercrantz från Falkenberg, som till vardags jobbar som läkare i Halland.

Ovana verktyg

I övrigt är de flesta kursdeltagarna bosatta i Fengersfors närområde och utan mycket erfarenhet av just dessa gamla byggtekniker med stolpar, tappar, snedsträvor och överliggare.

– Jag är van att jobba med trä och har byggt en del. Men med konventionella byggsätt och med spikpistol och cirkelsåg, inte med klubba, yxa och stämjärn, säger Kalle Ekeroth, nyinflyttad till Tösse från Göteborg.

Fridfullheten med att sitta och arbeta med stämjärn ute i skogen, den goda känslan av att ha tillverkat sin egen träklubba, det intressanta i synliga enkla konstruktioner och att se var materialet kommer ifrån, liksom om det positiva i samarbete, var röster som hördes bland kursdeltagarna.

– Man måste vara några stycken för att kunna genomföra det. Man måste samarbeta och mötas, säger Adam Wisz, ursprungligen från England, men boende i Fröskog.

 • Initiativtagaren Karl Hallberg visar en av snedsträvorna som ska ge stöd till bygget.
  Initiativtagaren Karl Hallberg visar en av snedsträvorna som ska ge stöd till bygget. Foto: Karin Olsson
 • Grundkonstruktionen är fyra stolpar med överliggande remstycken, samt stödjande snedsträvor. Till detta kommer en takås.
  Grundkonstruktionen är fyra stolpar med överliggande remstycken, samt stödjande snedsträvor. Till detta kommer en takås. Foto: Karin Olsson
 • Samling på lördagseftermiddagen för genomgång av ett nytt moment i byggtekniken.
  Samling på lördagseftermiddagen för genomgång av ett nytt moment i byggtekniken. Foto: Karin Olsson
 • Cajsa Branchetti Hallberg tänker att människor ska kunna mötas i Kleva och slöjda, laga mat, samarbeta och skapa platsen tillsammans.
  Cajsa Branchetti Hallberg tänker att människor ska kunna mötas i Kleva och slöjda, laga mat, samarbeta och skapa platsen tillsammans. Foto: Karin Olsson
 • Tapphålen måste placeras rätt och få precis rätt mått. Fritiof Runhall mäter ut och Anders Lagercrantz håller på med lite finputs.
  Tapphålen måste placeras rätt och få precis rätt mått. Fritiof Runhall mäter ut och Anders Lagercrantz håller på med lite finputs. Foto: Karin Olsson
 • Fritiof Runhall hjälper Samir Rizkallah att få ordning på huggtekniken.
  Fritiof Runhall hjälper Samir Rizkallah att få ordning på huggtekniken. Foto: Karin Olsson
 • Kursdeltagarna fick bland annat tillverka sina egna klubbor, lära sig om olika verktyg och om hur man fogar samman trä. Närmast i bild sitter Karl Hallberg och Anders Lagercrantz.
  Kursdeltagarna fick bland annat tillverka sina egna klubbor, lära sig om olika verktyg och om hur man fogar samman trä. Närmast i bild sitter Karl Hallberg och Anders Lagerc… Foto: Karin Olsson
 • Samir Rizkallah visar den stolpbyggnad som provbyggdes på platsen för ett par veckor sen.
  Samir Rizkallah visar den stolpbyggnad som provbyggdes på platsen för ett par veckor sen. Foto: Karin Olsson
 • Fritiof Runhall tycker att det är bra att ha en kurs för att få fler att komma igång, särskilt då det är ett hantverk som underlättas av att man är fler.
  Fritiof Runhall tycker att det är bra att ha en kurs för att få fler att komma igång, särskilt då det är ett hantverk som underlättas av att man är fler. Foto: Karin Olsson
 • Anders Lagercrantz jobbar som läkare i Halland och kände för att prova på gammaldags trähantverk i Fröskog på sin semester.
  Anders Lagercrantz jobbar som läkare i Halland och kände för att prova på gammaldags trähantverk i Fröskog på sin semester. Foto: Karin Olsson
 • Lars Baltsar Jonsson formger lekskulpturer och tycker att kunskaperna från kursen kan ge intressanta nya infallsvinklar. Fritiof Runhall visar lite borrteknik.
  Lars Baltsar Jonsson formger lekskulpturer och tycker att kunskaperna från kursen kan ge intressanta nya infallsvinklar. Fritiof Runhall visar lite borrteknik. Foto: Karin Olsson
 • Fritiof Runhall har varit kursledare och lärare i trähantverk i många år och har nyligen även gått en timringsutbildning.
  Fritiof Runhall har varit kursledare och lärare i trähantverk i många år och har nyligen även gått en timringsutbildning. Foto: Karin Olsson
 • Kalle Ekeroth från Tösse har vana av att jobba med trä, men med moderna metoder. Kursledaren Fritiof Runhall gav råd om hanteringen av borren.
  Kalle Ekeroth från Tösse har vana av att jobba med trä, men med moderna metoder. Kursledaren Fritiof Runhall gav råd om hanteringen av borren. Foto: Karin Olsson
 • Fem tum långa, två tum breda och fyra tum djupa skulle tapphålen vara.
  Fem tum långa, två tum breda och fyra tum djupa skulle tapphålen vara. Foto: Karin Olsson
 • Samarbete och möten är en del av syftet med verksamheten. Ruurd Visser och Adam Wisz var två av de som hjälptes åt med arbetet.
  Samarbete och möten är en del av syftet med verksamheten. Ruurd Visser och Adam Wisz var två av de som hjälptes åt med arbetet. Foto: Karin Olsson
 • Med yxa och slöjdkniv jämnade Adam Wisz och Ruurd Visser till sin träbjälke.
  Med yxa och slöjdkniv jämnade Adam Wisz och Ruurd Visser till sin träbjälke. Foto: Karin Olsson
 • Engelsmannen Adam Wisz bor i Fröskog sen ett och ett halvt år tillbaka. Han har huggit ved, men inte hållit på med trä på detta sätt förut.
  Engelsmannen Adam Wisz bor i Fröskog sen ett och ett halvt år tillbaka. Han har huggit ved, men inte hållit på med trä på detta sätt förut. Foto: Karin Olsson
 • Stämjärn och yxa är något helt annat än spikpistol och cirkelsåg. Kalle Ekeroth jobbar på med sin egentillverkade klubba och Lars Baltsar Jonsson mäter det tapphål han huggit.
  Stämjärn och yxa är något helt annat än spikpistol och cirkelsåg. Kalle Ekeroth jobbar på med sin egentillverkade klubba och Lars Baltsar Jonsson mäter det tapphål han huggi… Foto: Karin Olsson

Kursledaren Fritiof Runhall från Falköping har hållit i mängder av kurser i trähantverk, bland annat som lärare på yrkesutbildningen på hantverksskolan Sätergläntan i Dalarna och har nyligen även gått en utbildning i timring. Han ser det meningsfulla i att mötas och göra saker tillsammans och att det därför är bra att att sprida kunskap och bli flera.

– Samarbete passar bra till gamla tekniker. Det blir något gjort om man är fler och det är kul att många lokala förmågor deltar här. Vi har en fin skogsupplevelse tillsammans och får saker gjorda samtidigt, säger Fritiof Runhall.

Artikeltaggar

Cajsa Branchetti HallbergFröskogHantverkKarl HallbergLars Baltsar JonssonSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.