Hoppa till huvudinnehållet

Hallon är en favorit: Lyckans lyckade satsning på tunnelodling

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Lyckans gård i Åmål hade i tisdags gäster från Hushållningssällskapet Västra. Kursdeltagarna lät sig väl smaka av hallonen. Från vänster Lena Lindh, kursledaren Marie Hanson, Anke Himmelbach, Henrik Herminge, Britt Sörqvist Enger, samt Carina Bergqvist och Tobias Åkesson.
Lyckans gård i Åmål hade i tisdags gäster från Hushållningssällskapet Västra. Kursdeltagarna lät sig väl smaka av hallonen. Från vänster Lena Lindh, kursledaren Marie Hanson, Anke Himmelbach, Henrik Herminge, Britt Sörqvist Enger, samt Carina Bergqvist och Tobias Åkesson. Foto: Ove Rydh

Lyckans gårds satsning på grönt har blivit minst sagt lyckad. På tisdagen kom Hushållningssällskapet Västra på besök för att se hur Carina Bergqvist och Tobias Åkesson bär sig åt.

– Vem som helst ska kunna köpa bra, giftfria grönsaker, säger Carina.

Tobias Åkesson och Carina Bergqvist i Åmål har sysslat med grönsaks- och hallonodling i åtta år på sin gård i Tjuke. De började i liten skala, för eget bruk. Numera säljer de i lite större skala, direkt till kund men är också leverantör till storkök i Bengtsfors kommun. Fast fortfarande har de kvar sina ordinarie heltidsjobb.

– Vi gör detta för att vi tycker det är roligt. Men nu har vi nog nått gränsen för vad vi orkar med, säger Tobias Åkesson.

Den mesta lediga tiden ägnar paret åt sina odlingar.

Intresset för att köpa närodlat och lokalproducerat har bara ökat mer och mer de senaste åren. Likaså suget att odla själv. På Hushållningssällskapet Västra märker man av det ökande intresset och kurserna i ämnet, som sällskapet håller, är välfyllda.

Kursen i växthusodling, med 15 deltagare, avslutades med att några av deltagarna besökte Lyckans gård i Tjuke utanför Åmål. Dessförinnan hade sällskapet besökt det småskaliga jordbruket Ridgedale Farm i Västra Ämtervik.

Tobias Åkesson och Carina Bergqvist visar skärbönorna för Anke Himmelbach, Henrik Herminge och Lena Lindh.
Tobias Åkesson och Carina Bergqvist visar skärbönorna för Anke Himmelbach, Henrik Herminge och Lena Lindh. Foto: Ove Rydh

– Kursen är till för dem som vill gå från hobbyodling till att bli yrkesodlare. Det här sättet att odla med tunnelodling, är inte så vanligt. Därför var det intressant för oss att se hur de gör på Lyckans gård, säger Marie Hanson, trädgårdskonsulent på Hushållningssällskapet Västra, som är en sammanslagning av tidigare Skaraborg, Väst och Värmland.

– Hushållningssällskapet bedriver konsultverksamhet. Vi producerar och levererar kunskap för hållbar utveckling och lönsamhet i landsbygdens näringar. Det innebär att vi utvecklar och förmedlar kunskap inom rådgivning och utbildning.

Guidade runt på gården

Deltagarna som besökte Lyckans gård denna stekheta tisdag var kursledaren Maria Hansson, Linda Nätt Malmgren från Segmon, Henrik Herminge från Kristinehamn, Anke Himmelbach från Värmskog, samt Lena Lindh och Britt Sörqvist Enger från Säffle.

Tobias Åkesson och Carina Bergqvist guidade runt på gården och berättade om hur de bedriver verksamheten.

Lyckans gård har två odlingstunnlar som är vardera 50 meter långa och åtta meter breda. Under det genomskinliga taket av plast odlar de grönsaker och bär – kål, bönor, melon, hallon – och det växer så det knakar.

– En fördel med tunnelodling är att växterna drivs upp så snabbt. En annan fördel är att det går att vara ute och jobba även om det är dåligt väder. En nackdel är att också insekterna trivs i värme, säger Tobias Åkesson.

Lyckans gård har mycket försäljning direkt till kund, från gården. Och de exponerar sig via sociala medier, som till exempel Facebook. Förutom paradgrenen hallon, är kål en favorit på gården.

– Kål tycker jag om att odla. Det är mycket växtkraft i det, säger Carina Bergqvist.

Tobias Åkesson förklarar för gästerna från Hushållningssällskapet, hur bevattningssystemet fungerar.
Tobias Åkesson förklarar för gästerna från Hushållningssällskapet, hur bevattningssystemet fungerar. Foto: Ove Rydh

Precis som när bygghandeln säljer slut på saker som Ernst använt i tv, så känner Lyckans gård av medias genomslag. Förra året gick ett inslag på tv om selleri och klippet blev viralt. Plötsligt ville alla ha selleri.

– Vi hade folk här från Skåne och från Dalarna. De packade bilarna fulla med selleri och körde hem, berättar Tobias Åkesson och skrattar.

– Men i år har det inte gått lika bra med selleri.

Det hela började för åtta år sedan med att paret skulle odla i liten skala till sig själva. De började med grönsaker och intresset växte.

Carina Bergqvist driver Lyckans gård tillsammans med Tobias Åkesson. Hon berättade för sina gäster om odlingarna.
Carina Bergqvist driver Lyckans gård tillsammans med Tobias Åkesson. Hon berättade för sina gäster om odlingarna. Foto: Ove Rydh

För fem år sedan blev det en satsning på hallon och den verksamheten har växt mycket. Nu har Lyckans gård totalt 150 meter med hallonbuskar, 200 plantor. Som ger massor av bär.

– Vi hade tänkt att vi skulle ha det så här när vi blev pensionärer, men vi växte för fort. Och nu har vi nog nått gränsen för vad vi klarar av. Vi har ju båda våra jobb att sköta, säger Tobias Åkesson, som nu har börjat semestern.

Det blir långa dagar och ibland är det drygt. Men arbetet ger också mycket.

– Det som driver mig är att vem som helst ska kunna köpa bra, giftfria grönsaker, säger Carina Bergqvist, som till vardags är kyrkogårdsvaktmästare i Mo.

Hästar och hundar hör också till gården.

Från vänster trädgårdskonsulent Marie Hanson, Linda Nätt Malmgren, Britt Sörqvist Enger, Carina Bergqvist, Tobias Åkesson, Henrik Herminge och Lena Lindh, efter rundvandringen på Lyckans gård.
Från vänster trädgårdskonsulent Marie Hanson, Linda Nätt Malmgren, Britt Sörqvist Enger, Carina Bergqvist, Tobias Åkesson, Henrik Herminge och Lena Lindh, efter rundvandringen på Lyckans gård. Foto: Ove Rydh

Lyckans gård levererar grönsaker till Bengtsfors kommun, såväl skolkök som äldreboenden.

– Det fungerar enkelt och smidigt. Bengtsfors ringer helt enkelt oss och kollar vad vi har och så köper de av det vi har möjlighet att leverera vid tillfället, säger Carina Bergqvist.

– Vi har haft mest kontakt med måltidsutvecklare Madelene Enarsson, säger Tobias Åkesson.

Han berättar också att Lyckans gård har kontaktats av övriga Dalslandskommuner, samt Säffle, inför ett tänkbart samarbete inför hösten.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHushållningssällskapet VästraTrädgårdÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.