Hoppa till huvudinnehållet

Ella tog tre guld i NM – nu väntar EM

Publicerad:
Tre guld och ett silver blev medaljskörden vid Nordiska Mästerskapen under gångna helgen.
Tre guld och ett silver blev medaljskörden vid Nordiska Mästerskapen under gångna helgen. Foto: Kjell Olsson

Talangfulla vattenskidåkaren Ella Björlin, 17 år, från Nysäter fortsätter att ta medaljer vid de stora mästerskapen. I helgen blev det tre guld och ett silver vid Nordiska Mästerskapen i Mariestad.

– Efter ett år utan tävling är det kul att vara gång, säger Ella som snart ska åka EM.

ST passade på att göra ett besök vid Borgviks VSK:s hemmasjö, Holmtjärn där Ella tränar.

Träningsförhållandena kan verkligen skifta för Ella och hennes följeslagare inom vattenskidåkning.

- När jag började säsongen på skärtorsdagen var det bara 2,5 grader i Byälven och idag är det 28 grader i vattnet, skrattar Ella.

Den våtdräkt hon har är samma i båda temperaturerna.

- Så är det, men det är ju inte meningen man skall bli så blöt, skojar Ella.

Ella Björlin fyllde på medaljförrådet rejält vid Nordiska Mästerskapet i Mariestad förra helgen
Ella Björlin fyllde på medaljförrådet rejält vid Nordiska Mästerskapet i Mariestad förra helgen Foto: Kjell Olsson

Hennes karriär började egentligen för åtta år sedan då Ella var nio år.

-Jag har alltid gillat fart och utmaningar och provade på det mesta innan mamma såg en annons i tidningen, säger Ella.

I annonsen kunde mamma läsa om vattenskidor och möjlighet att pröva på och det kunde passa Ella perfekt. Hon hade då åkt alpint på snö och det är en faktiskt en del åkare som tävlar på hög nivå i både vattenskidor och alpint.

- Två månader efter att jag börjat åka vattenskidor var det dags för första tävlingen i blåst och regn, minns Ella.

Som tioåring ställde sedan Ella upp vid U14-SM i Strömsnäsbruk utanför Markaryd. Denna plats är något av ett vattenskidmecka i Sverige och där ordnas ofta tävlingar. Trots att Ella var fyra år yngre än klassen tillät, blev det ett silver i slalom och ett brons i trick.

Holmtjärn i Värmskog, Borgvik, är idealisk för vattenskidåkning. Varmt vatten, grund sjö och lite svallvågor.
Holmtjärn i Värmskog, Borgvik, är idealisk för vattenskidåkning. Varmt vatten, grund sjö och lite svallvågor. Foto: Kjell Olsson

Framgångarna har fortsatt sedan dess och Ella har målmedvetet tränat och tävlar i den mån det gått. 2019 var ett ganska normalt år och då blev det tre guld och ett silver vid SM och lika bra gick det vid NM.

2020 var det bara några små tävlingar på grund av pandemin.

- Det var lite svårt att hålla motivationen uppe i fjol, säger Ella. Men i år har det blivit lite mera öppet och säsongen har kommit igång och peakar nu.

Det är sista året som Ella tävlar i U17. Denna helg väntar Lilla SM för klasserna U14, U17 och U 21.

- Ella kommer att ha bra chanser. Hon har verkligen tränat bra, säger Michael Kjellander, sportchef på Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet.

Michael och hans syster Helena är riktiga ikoner inom svensk vattenskidåkning med prissamlingar som fordrar egna rum. De tävlade för övrigt i Borgvik på 70-talet.

När ST hälsade på var det hopp som gällde för Ella

- Det är roligaste grenen, fastslår hon. Hög fart, teknik, hopp och landning. Varje moment är en utmaning.

P-O Schützer rattar båten under en av de närmare två hundra båttimmar som det brukar bli på en säsong. Ella startar och inför hoppet accelererar hon upp mot 70-75 km/timmen och sedan flyger hon med hjälp av det nyvattnade hopanordningent. Vid landningen smäller det till rejält och då är vattnet hårt att möta.

- Ja, naturligtvis har det varit några tuffa sammandrabbningar med vattenytan, säger P-O.

Båten håller exakt 52 km/timmen och vid tävlingar måste det vara ”proffsförare” som kör.

Ella gör 2-3 hopp per omgång och när hon kommer in till bryggan är Kjell Hjalmarsson framme och ger tips och råd. Kjell är domare sedan länge och var en av de som grundade Värmskogs vattenskidklubb 1969.

Direkt efter några träningshopp får Ella goda råd av Kjell Hjalmarsson som var med och grundade  Värmskogs VSK sedermera Borgviks VSK redan 1969.
Direkt efter några träningshopp får Ella goda råd av Kjell Hjalmarsson som var med och grundade Värmskogs VSK sedermera Borgviks VSK redan 1969. Foto: Kjell Olsson

Förutom grundträning har Ella även varit på några träningsläger, både på landslagsnivå, och lokalt i Karlstad.

Hemma vid Holmtjärn bullas det efter träningen upp med tårtor för att fira medaljskörden senast. En tårta per medalj finns på bordet och vattenskidgänget låter sig väl smaka.

Efter kommande helgs tävlingar väntar EM i Spanien.

- Där är målsättningen att komma till final. Det brukar vara 50 åkare från hela Europa i varje klass och ungefär 15 går till final, berättar Ella.

Förutsättningarna i Spanien, Italien och Grekland samt inte minst Belarus är mycket bra.

Varför är det bra i Belarus?

- Jo, de har satsat på inomhusträning i bassänger och verkar ha enorma resurser, förklarar Michael Kjellander. Även i Norge satsas det med specialsjöar utanför Kongsvinger.

Men det är inte dumt på Holmtjärn heller! Vattnet är varmt, 28 grader, när ST hälsar på, och värmen varar länge. Det är grunt med max sju meters djup och det blir inte mycket svallvågor. Dessutom är vattennivån ganska säker. Båten är nyservad och optimismen stor.

- Redan 1968 började vi prata om att bilda en klubb för vattenskidor, säger Kjell Hjalmarsson, idag 75 år ung. I samband med en påskfest 1968 där bland andra Henry och Gunilla Ekström och Walter Jansson samt undertecknad var med så blev det allvar 1969, minns Kjell.

Kjell Hjalmarsson framför det domartorn som byggdes först vid Holmtjärn 4795 Kjell Hjalmarsson var en av grundarna av vattenskidklubben och har även arbetat som domare under massor av år och runt om i Europa.
Kjell Hjalmarsson framför det domartorn som byggdes först vid Holmtjärn 4795 Kjell Hjalmarsson var en av grundarna av vattenskidklubben och har även arbetat som domare under massor av år och runt om i Europa. Foto: Kjell Olsson

Först var det Värmskogs Bil och Mekaniska som var navet och sedan höll man till i Gårdsvik. Ett domartorn byggdes och detta flyttades sedan till Holmtjärn när all verksamhet kom dit på 70-talet. Värmskogs VSK blev sedan Borgviks VSK och idag har man 60-talet medlemmar. Kjell själv har varit domare nästan hela sitt liv och därmed fått resa ut mestadels i Norden.

- Väldigt roligt, ansvarsfullt och krävande, säger Kjell. Så är det ju med alla bedömningssporter. Inga problem när de uppsatta statuterna följs perfekt men det knixiga är när det blir lite i marginalen, tilläggger Kjell med glimten i ögat.

Vad kostar det?

- Ett totalt set med vattenskidor för hopp, trick och slalom med kringutrustning kostar runt 100 000 , säger P-O Schützer. Resor och inte minst bensin för cirka 200 timmars båtkörning är en annan dryg kostnad. Även mamma Hege har genom åren lagt ned enormt med stöttning av olika slag för att Ella skall kunna utveckla sin vattenskidsatsning.

- Vi jobbar på att få tag i sponsorer, säger P-O. Tänk om man kunde få en oljeshejk på kroken.

Ella kör sig redo för ett av kvällens träningspass och vid hopp är hjälmen en självklarhet.
Ella kör sig redo för ett av kvällens träningspass och vid hopp är hjälmen en självklarhet. Foto: Kjell Olsson

Frågan är om det finns så många bättre sponsringsobjekt för små och stora företag än en träningsvillig, framgångsrik 17-årig tjej vars karriär pekar rakt uppåt? Hur vågar hon kasta sig ut över kanten från hoppbyggnaden i vattnet?

Ella har gått första året på gymnasiet på Sundsta-Älvkullen i Karlstad där hon pluggar på samhällsvetenskapliga programmet.

Skulle det inte bli en vattenskidlinje på gymnasienivå i Karlstad ?

- Jo, men Karlstad kommun sade nej till planerna och det var ju synd, säger Ella.

Artikeltaggar

Borgviks VattenskidklubbElla BjörlinSäffle kommunSportVärmlands NysäterVattenskidor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.