Hoppa till huvudinnehållet

Stortrav i Årjäng: Mangskogshäst i bra slag kan ta hemmaseger på V75

Publicerad:
Björn Martinsson
redaktion@dalslanningen.se
Merete Larsen efter en seger i Rättvik sommaren 2007 med Pacific Grace, mamman till lördagens V75-startare Pacific Kingdom.
Merete Larsen efter en seger i Rättvik sommaren 2007 med Pacific Grace, mamman till lördagens V75-startare Pacific Kingdom. Foto: Foto: Maria Holmén, TR Bild

Så är vi då framme i andra helgen i juli vilket varje år i klartext betyder den stora travhelgen i Årjäng med Erik Perssons Memorial för kallblod och Årjängs stora sprinterlopp för varmblodseliten.

Hästar i yppersta eliten kommer på besök. Men vi tror också på en hemmaseger i V75. Pacific Kingdom från Mangskog har visat fin form.

Restriktionerna har lättat och det är nu tillåtet att ta in 3 000 besökare på detta utomhusevenemang med anvisade platser, vilket är positivt. Normalt brukar det vara dryga tiotusen besökare denna V75-lördag i Årjäng, men ifjol var det helt folktomt på publikplatserna.

Huvudloppet, Årjängs stora sprinterlopp tillika Gazza Degatos minneslopp, ser som vanligt ut att bli en sportslig fin tillställning med hästar i yppersta eliten. Vi tycker tre hästar sticker ut det lilla extra och vi tror striden står mellan Vernissage Grif, Missle Hill och Click Bait. Den sistnämnde var mycket fin vid segern i Färjestads jubileumslopp för fjorton dagar sedan.

Erik Perssons Memorial som körts ända sedan 1942 firar i år sin 80:e upplaga. Förste vinnaren var Ovak med Färjestads flerfaldige champion Folke Hjalmarsson i sulkyn.

Årets upplaga har en klar favorit i femårige hingsten Ulvsåsen som börjat sin travkarriär på ett enastående sätt. Femton starter har mynnat ut i hela elva segrar och detta är något utöver det vanliga. Hästen tränas av Bergsåkers Anders Wallin och körs som vanligt av Per Lindroth.

Ulvsåsen blir vårt spikförslag i V75-avdelning 4.

Förutsättningar för en bejublad hemmaseger tycker vi är riktigt stora denna lördagseftermiddag. Pacific Kingdom är uppfödd, ägd och tränad av Merete Larsen från Mangskog med amatörlicens på Årjängstravet. Kan det bli mer hemmabetonat?

I genrepet på Färjestad vann den nioårige valacken överlägset på 1.11,7 med voltstart.

Nu är det bilstart som gäller och hästen har fått ett kanonläge med andraspåret bakom bilens vingar. I sulkyn sitter Björn Goop och vi tror på seger!

Pacific Kingdom blir vårt spikförslag i V75-avdelning 5.

Björnemyr Dennis, som tränas av John Ö Jensen, har tuff konkurrens i V75:s fjärde avdelning.
Björnemyr Dennis, som tränas av John Ö Jensen, har tuff konkurrens i V75:s fjärde avdelning. Foto: Björn Martinsson

Vid dagens V75-omgång har tyvärr Åmålsägda och -tränade Whitelighttrotter fått sämsta läget i V75-avdelning 2 med spår tolv över sprinterdistans och får sikta in sig på en bra placering.

I Erik Perssons Memorial kommer Tjomsensin och Björnemyr Dennis till start men möter några tuffa konkurrenter i V75-avdelning 4. Björnemyr Dennis har springspår och kan öppna rejält. Det vore kul att se honom i ledningen.

Tränaren John Ö Jensen rapporterar att hästen kändes fin i ett banjobb senast och han körs gärna i ledningen. Det blir Peter Ådefors bakom tömmarna.

Utanför V75-omgången startar också Karen Victory, Doktor Jaros, Bear Turbo och Drinkable denna stora travdag i Årjäng.

Tips till Dagens dubbel:

DD1: 8 Svecak Palema; 12 Zante Grif.

DD2: 2 Vernissage Grif; 3 Missle Hill; 4 Click Bait.

V75-förslaget
AvdEnkel rad288 rader960 rader
191-6-9-111-3-6-9-11
211-4-81-2-4-8
344-5-6-94-5-6-9
4101010
5222
6128-121-7-8-12
722-3-42-3-4

Fakta

Årjängstravet

Upplopp: 205 meter

Banans bredd: 19,0 meter

Champion 2020: Björn Goop

Flest championat: Björn Goop (15)

Tidernas hästar: Boett, Gazza Degato, Riva del Sole.

Artikeltaggar

Merete LarsenTravV75ÅrjängÅrjängs Stora SprinterloppÅrjängstravet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.