Hoppa till huvudinnehållet

Uppmärksammad misshandelsdom överklagas – de tre männen vill frias

Publicerad:
Samtliga inblandade överklagar tingsrättens dom, där tre män fick fängelsedomar för misshandel av en man i Bengtsfors.
Samtliga inblandade överklagar tingsrättens dom, där tre män fick fängelsedomar för misshandel av en man i Bengtsfors. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alla inblandade överklagar nu tingsrättens dom, där tre män fick fängelsedomar för misshandel av en man i Bengtsfors.

De tre dömda männen vill bli frikända och den misshandlade mannen och hans före detta flickvän vill ha ett större skadestånd.

Dessutom ifrågasätts en nämndemans opartiskhet.

De tre männen dömdes, mot sitt nekande, till åtta månaders fängelse vardera för misshandel och grovt hemfridsbrott.

Fängelse för alla tre för misshandel i Bengtsfors: ”Mycket allvarligt”

I sina överklaganden till hovrätten yrkar nu männen på att åtalet ogillas helt och hållet och att de ska bli frikända. De menar att det saknas tillräckligt med bevis emot dem.

Jansson ifrågasätts

Vidare ifrågasätter två av männens advokater och deras huvudmän om tingsrättens prövning genomförts på ett rättssäkert sätt.

Tvivel riktas mot nämndemannen Jan-Åke Janssons opartiskhet. Detta eftersom Jansson är ordförande för kommunfullmäktige i Bengtsfors, där också de uppmärksammade händelserna ska ha diskuterats.

Nämndemannen Jan-Åke Janssons opartiskhet ifrågasätts.
Nämndemannen Jan-Åke Janssons opartiskhet ifrågasätts. Foto: Mattias Modéen

Advokaterna och deras huvudmän menar att det finns anledning att ifrågasätta Janssons opartiskhet eftersom han anses ha koppling till ett vittne.

”Vi umgås inte”

Jan-Åke Jansson berättar att han var medveten om situationen.

– Jag tog upp det med rättens ordförande innan rättegången. Jag berättade att jag känner vittnet, men att jag inte umgås med vittnet. Då ansåg rättens ordförande inte att det förelåg något jäv, säger Jan-Åke Jansson.

Misshandeln

Vänersborgs tingsrätt menar att de tre nu dömda männen, i april månad i år, har gått in i en bostad där målsäganden låg och sov och där misshandlat honom.

Misshandeln ska ha skett genom ett flertal slag med knuten näve och slag med olika tillhyggen. Anledningen till deras agerande är inte utredd i målet.

Skadestånd

Målsägandens före detta flickvän har förlorat inkomst och varit tvungen att ersätta förstört gods. De tre dömda männen har dessutom olovligen gått in i hennes hem. De dömda männen ska därför betala ett skadestånd på 5 000 kronor till henne.

Vidare ska de tre dömda männen betala ett skadestånd till den misshandlade målsäganden på 2 600 kronor för sveda och värk.

Överklagar

Men såväl den misshandlade målsäganden som dennes före detta flickvän överklagar tingsrättens dom avseende skadeståndsdelen, som de anser vara för lågt ställd.

Ärendet har varit mycket uppmärksammat. Det fanns ett stort stöd lokalt för de dömda männen och det gjordes bland annat ett penninginsamling för dem.

Artikeltaggar

BengtsforsBrott & blåljusDomarJan-Åke JanssonMisshandelÖverklagandenSkadeståndVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.