Krönika: Ej kylslaget i Vingen

Krönikor
PUBLICERAD:
Sune Tholin skriver krönikor i Provinstidningen Dalsland varje tisdag.
I vattnen här nere i Vingens hamn händer konstiga saker. Häromdagen när sommartemperaturen var på topp. Folket på fyrön här utanför kollade vattentemperaturen. 19,5 grader.

Helt nöjaktigt för ett dopp. Men hör och häpna. På samma ställe hade det en kort stund senare blivit svinkallt. 12,3 grader. Hörde att även andra överraskats av temperatursänkningen.

Någon som kan förklara den snabba förändringen en het sommardag?

(Konstig rubrik? Nä, ”Kylslagen vätska” betyder ”lätt uppvärmd”.)

Leif GW Persson charmar väl så gott som alla. ”Men hur kan det komma sig att du verkar så omtyckt i snudd på alla läger och åldrar?” Han fick frågan i en intervju i Aftonbladet häromsistens.

– Vi var en gång, förklarade GW, på Gröna Lunds sommarinvigning för fint folk, och jag satt på en bänk. Då kommer Hells Angels president fram och betygar sin vördnad. Två minuter senare kommer landets justitieminister Morgan Johansson fram och jag tänkte att det är vida kontaktytor.

Förresten ni där ”på badstranden, på vägarna och i hängmattan”. När dåvarande underhållningschefen på Sveriges Radio Tage Danielsson 1959 lanserade ”Sommar”, var mottot: ”Nu ska vi ta det alldeles lugnt. Vi har sommar, vi har semester, vi ska slappna av.”

Programmet blev en långkörare ända in i vår tid. Under åren har bjudits många fina och trevliga sommarprat. Torsten Ehrenmark minns man särskilt.

Men. Är programmet så avslappnande nuförtiden? Den ene efter den andre dyker upp och vältrar sig i övergrepp, besvikelser, elände, förutsägelser om jordens undergång eller den svåra vägen att få genom sitt bidrag till Mello.

Någon dryg timmes navelskåderi och egotripp hör till själva pratidén. Men likväl jobbig. Och en hel del gamla trogna lyssnare är nog heller inte så tillfreds med musikinslagen. Men vi får leva med att såväl Gustaf Torrestad som Jokkmokks-Jokke är borta.

Berättelserna är säkert viktiga men i fel sammanhang. Och skulle Tage Danielsson och Jörgen Cederberg känna igen sin geniala programidé?

Till sist, bara för att hålla fortsatt intim kulturkontakt med Göteborg: Under min uppväxt på Gårda fanns i stadsdelen ”Gårda Smidesverkstad”. Förstås busenkelt för lokalbefolkningen att benämna företaget ”Städfirman”.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.