Hoppa till huvudinnehållet

Värmland i topp för djurhållning och jordbruk

Publicerad:
Arkivbild. Foto: Love Tallmyren

Värmland tilldelas en första plats på KRAV:s hållbarhetsranking – för djurhållning och jordbruksmark – av Sveriges 21 län. Detta skriver organisationen i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Värmland ligger i topp både när det gäller KRAV-certifierad djurhållning och åker- och betesmarker. På en KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är större, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på KRAV.

Enligt KRAV:s egen statistik ska Värmland under 2020 ha haft 30 procent kor och får med organisationens certifiering, jämfört med hela landets 17 procent. Länet ska också ha använt KRAV-certifierade metoder på 27 procent av åker- och betesmarken, jämfört med hela landets 16 procent.

Vad betyder KRAV-certifieringen?

KRAV-certifierad odling innebär att råvarorna odlas ekologiskt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom innebär certifieringen krav som går utöver ekologiskt, exempelvis när det gäller klimatpåverkan, djuromsorg och arbetsvillkor för de som producerar varorna. Bland annat finns långtgående krav på utevistelse för djuren.

Källa: KRAV

Topp fem på KRAV:s hållbarhetslista
LänTotal andel KRAV-godkänd jordbruksmark (%)Total andel KRAV-godkända nötkreatur och får (%)
Värmland2730
Östergötland2324
Södermanland2028
Gävleborg2222
Västra Götaland2223

Artikeltaggar

KRAVLantbrukVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.